НОВИНИ

Юнкер: САЩ не могат "просто така" да се оттеглят от Парижкото споразумение

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди американския президент Доналд Тръмп да не оттегля САЩ от Парижкото споразумение за климата, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
10:59, 01.06.2017
Чете се за: 00:35 мин.
По света
юнкер сащ просто оттеглят парижкото споразумение

В Берлин на дебат за бъдещето на Европа Юнкер каза, че американците не могат просто да напуснат споразумението и че това би отнело години, допълва Ройтерс.

"Ако в следващите часове или дни американският президент каже, че иска да оттегли САЩ от Парижкото споразумение, Европа е длъжна да каже: Не става така", заяви председателят на ЕК.

Тръмп съобщи, че ще обяви решението си днес в 3 ч. следобед американско време.

Юнкер отбеляза, че промените в климата поставят 83 държави в риск да изчезнат от картата заради повишаването на морското равнище. "Не става дума само за бъдещето на човечеството в Европа, става дума за бъдещето на човечеството навсякъде", посочи председателят на ЕК.

Той предупреди американския президент, че може да не бъде толкова лесно, колкото си мисли, да се оттегли от договора. Де факто на Вашингтон ще му трябват три до четири години да се оттегли от споразумението, каза Юнкер и посочи, че идеята САЩ просто "да изчезнат" от сделката е погрешна.

"Не всичко написано като закон и не всичко написано в международно споразумение е "фалшива новина", каза още Юнкер. "Трябва да се придържаш към тях", допълни той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Варна е сред най-шумните градове в страната
Варна е сред най-шумните градове в страната
Българските социалисти питат ЕНП дали подкрепя ГЕРБ, която насаждала омраза
Българските социалисти питат ЕНП дали подкрепя ГЕРБ, която насаждала омраза