НОВИНИ

Юнкер след речта на Макрон: Европа се нуждае от кураж

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приветства "категорично проевропейската реч", произнесена от френския президент Еманюел Макрон в Сорбоната. "Европа се нуждае от кураж", написа в Туитър Юнкер. Общи сили за намеса, общ бюджет за отбрана и обща доктрина за действие в началото на следващото десетилетие са сред ключовите инициативи на Макрон, които той изложи днес в Сорбоната във визионерска реч за бъдещето на Евросъюза.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:37, 26.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Визията на Макрон включва европейска академия за разузнаване, европейска прокуратура за борба с тероризма и общи сили за гражданска защита при природни бедствия. Той се обяви и за Европейски офис за предоставянето на убежище и европейска гранична полиция.

Вместо да хвърляме цялата си енергия във вътрешните ни различия, трябва да намерим начин да създадем силна Европа пред света и да изградим суверенитета, необходим за нашия успех, изтъкна ораторът.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Налице е прогресивно и неизбежно оттегляне на Съединените щати и траен феномен на тероризма с дългосрочен проект да ерозира нашите свободни общества. Европа най-накрая призна своята уязвимост и разбра необходимостта от общи действия. Трябва да разширим борбата срещу финансирането на тероризма, срещу терористичната пропаганда в интернет.

Европейска такса върху финансовите трансакции в полза на развитието, собствен бюджет на Еврозоната за съвместни инвестиции и за гарантиране на стабилност срещу сътресения, са други идеи на Макрон.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Бюджетът може да върви само ръка за ръка със силно политическо ръководство на общ финансов министър и стриктно парламентарно наблюдение на европейско равнище. Само еврозоната със силна международна валута може да предложи на Европа рамка на световна икономическа сила.

Френският президент се обяви и за високи европейски данъци за интернет гигантите, координирана регулация на онлайн икономиката, единен дигитален пазар. Той предложи и европейска агенция за иновациите, която да работи върху изкуствения интелект.

По време на речта около Сорбоната имаше протест на студенти и активисти срещу бизнес ориентацията на трудовата политика на Макрон и начина, по който я налага - чрез изпълнителни заповеди, вместо чрез продължителни парламентарни дебати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп: Подготвени сме за военен вариант, който ще е разрушителен за КНДР
Тръмп: Подготвени сме за военен вариант, който ще е разрушителен за КНДР
Руските власти заплашиха да блокират Фейсбук
Руските власти заплашиха да блокират Фейсбук