НОВИНИ

​Юнкер: "Време е британският парламент да каже какво иска за Брекзит"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е време британският парламент да изясни какво иска от Брекзит.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:23, 01.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

За люксембуреца Жан-Клод Юнкер посещението в Саарбрюкен, главния град на провинция Саарланд е почти като на домашен терен. Люксембург е отдалечен само на 100 км. Пред местния парламент той подчерта за пореден път необходимостта от европейско единство.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Европа е най-малкият континент. Европейският съюз се простира на 5,5 млн кв.м. Директни съседи са турците, руснаците - 17 и половина, 20 и половина млн кв.км. Има ли още въпроси? В икономически план сме били по-добре, а и в демографски не сме във върхова форма. Затова не е моментът сега за връщане към националните единици. Сега е моментът заедно да градим бъдещето си.
;

Жан-Клод Юнкер се обяви „за" разумния патриозъм и срещу „глупавия" национализъм. Той изрази съжаление в речта си пред парламента в Саарбрюкен, че Европейският съюз не е имал възможност да изрази аргументите си във Великобритания преди гласуването на референдума за Брекзит.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Никой не знае сега, на къде води пътят. Знаем, какво не иска британския парламент. Какво иска обаче, до сега не стана ясно. Един сфинкс е отворена книга в сравнение с британския парламент. Ние трябва да накараме сфинкса да говори. Дългото мълчание трябва да свърши.

Председателят на Европейската комисия даде надежда на проекта „Европейски университет". За тази престижна титла, обвързана с дотации от 5 млн. евро Софийският университет „Св. Климент Охридски" кандидатства заедно с висшето учебно заведение в Саарбрюкен и литовския университет в град Каунас. Юнкер определи шансовете като максимални, ако решението се взима от този състав на европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов пое ангажимент да се изплатят дължимите суми на тютюнопроизводителите
Борисов пое ангажимент да се изплатят дължимите суми на тютюнопроизводителите
Шестима души бяха задържани край Казанлък по нова оръжейна афера
Шестима души бяха задържани край Казанлък по нова оръжейна афера