Брекзит се отлага - временно. След няколко часови преговори лидерите на 27-те страни-членки на ЕС одобриха забавяне на развода между Лондон и Брюксел, но при определени условия.

Ако през следващата седмица британският парламент одобри сделката на премиера Тереза Мей, напускането на Великобритания се отлага до 22 май, ако това не се случи - отлагането се удължава до 12 Април. До тази дата са възможни всички варианти - напускане със споразумение, без споразумение, дълго удължаване или отказ от Брекзит, каза председателят на Европейския съвет - Доналд Туск. Според председателя на Еврокомисията Жан-Клон Юнкер, Брюксел е дал на Лондон всички възможни гаранции. Мей благодари на лидерите на 27-те, но за пореден път подчерта, че не би искала Великобритания да участва в евроизборите.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: При първия сценарий - ако следващата седмица парламентът одобри споразумението, Европейският съвет се съгласи на отсрочка до 22 май. При втория сценарий - ако парламентът отхвърли споразумението, Съветът се съгласи на отлагане до 20 Април... до 12, 12 Април...
Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Днес лидерите на 27-те страни-членки одобриха законово обвързващите клаузи, за които премиерът Мей и аз се договорихме в Страсбург. Това допълва и затваря целия процес. Ние нямаме какво повече да дадем.
Тереза Мей, министър-председател на Великобритания: Това, което подчертава взетото днес решение, е колко важно е Парламентът да одобри сделката за Брекзит, за да се сложи край на несигурността, и да можем да напуснем общността гладко и по определен ред.