НОВИНИ

Юсеф Загба е третият нападател от терористичния акт в Лондон

22-годишният италианец от марокански произход Юсеф Загба е третият нападател от последния терористичен акт в Лондон. Това съобщиха британските власти, като потвърдиха информация на италианската преса. 12 арестувани в неделя по случая вече са освободени без повдигнати обвинения, но междувременно има нов задържан. Островът почете с минута мълчание паметта на седемте жертви. 36 ранени остават в болница, сред тях е и българинът Пламен Райчев, който е в стабилно състояние, без риск за живота, съобщи българската дипломация.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:25, 06.06.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Юсеф Загба, роден през 1995-та във Фес, Мароко, син на мароканец и италианка, е част от смъртоносното трио в Лондон. Забелязан е от италианските служби, които са предупредили британските си колеги. Миналата година година е бил арестуван в Болоня при опит да отиде в Сирия, но обвинението за тероризъм не било доказано. Озовал се в Лондон, където имал сезонна работа в ресторант.

Двамата му съучастници са роденият в Пакистан Хурам Бут и Рашид Радуан, представящ се като мароканец и либиец. Оказва се, че Бут е работил в метрото на Лондон между май и октомври миналата година, и то на станция Уестминстър до парламента. Показван е в документален "Джихадистът в съседство" излъчен от телевизия "Ченъл Фор" миналата година. Полицията го е следила от 2015-та.

Специалните служби дължат много отговори, отбеляза външният министър Борис Джонсън. Темата не подмина и премиерът Тереза Мей.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: След нападението в Манчестър Ми-5 и полицията вече обявиха, че ще преразгледат действията си и очаквам от тях същото и за случилото се на Лондонския мост. Трябва да признаем, че заплахата еволюира и трябва да адаптираме нашия отговор. Ето защо ще искам повече правомощия за службите, по-дълги присъди за тероризъм, както и мерки срещу екстремизма в интернет.

27-годишен мъж бе арестуван днес при поредна операция в квартала Баркинг. Обискиран е и адрес в Илфорт, източен Лондон. Великобритания почете с минута мълчание паметта на жертвите от нападението- сред тях са канадка и австралийка и гражданин на Франция.

Българинът, пострадал при нападението е Пламен Райчев, който е в болница без опасност за живота. Посланикът ни Константин Димитров вече е поискал свиждане. Българска гражданка, която бе в неизвестност след терористичния акт е невредима и вече е в контакт с близките си, съобщи външното ни министерство.

Повече от 130 британски имами отказаха да отслужат церемония за погребението на тримата нападатели, защото действията им противоречат на исляма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Токът за бита може да поскъпне с до 2% от юли
Токът за бита може да поскъпне с до 2% от юли
Отмениха ограничението за брой кошери с пчели отглеждани в дворове в Дупница
Отмениха ограничението за брой кошери с пчели отглеждани в дворове в Дупница