По 1 милион фиданки годишно ще отглеждат в най-новия и модерен разсадник на Югозападното държавно предприятие. Производството ще се извършва на автоматизирана поточна линия, която е първата подобна в страната. Доставката на новото оборудване се очаква до края на месеца, а първите семена ще бъдат засети тази есен в горски разсадник „Локорско” в района на Държавно горско стопанство-София.

Благоевград

На територията на Югозападното държавно предприятие има над 40 действащи горски разсадници. С новата поточна линия ще може да се отглеждат на едно място ¼ от фиданките използвани за залесяване от горските стопанства в обхвата на предприятието. Ще бъде намален и броят на работниците, които се грижат за насажденията.

инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите” в ЮЗДП:
Тази поточна линия ще бъде обслужвана от 4 работника, като всичко е абсолютно автоматизирано. 2:31 Основното предимство е че заема много малка площ, като самата поточна линия е вътре в едно хале, което е построено специално за тази цел и както виждате вместо на площ от 80 или 100 декара да се произведат тези бройки фиданки, ние можем да произведем на площ от 3 декара.

Югозападното държавно предприятие ще произвежда контейнерни фиданки от над 50 дървесни видове. С тях ще бъдат залесени 104 хектара в защитени зони.

инж. Вера Станишева, началник отдел „Възобновяване на горите” в ЮЗДП:
За срок от 4 години основно залесяването е на пожара в Кресна, в Дупница има такива нарушени местообитания, в Осогово там където имаме съхнене на иглолистните култури.

Контейнерното производство на фиданки ще даде възможност на горските стопанство да залесяват почти през цялата година, а не както е в момента само пролетта и есента, категорични са специалистите.

Очаква се първите дървесни видове отгледани по новият метод да бъдат засадени в горите през есента на 2019 година.