НОВИНИ

​Южна Корея пуска първата в света национална 5G мрежа

Южна Корея пуска в петък първите в света пълноценни мобилни мрежи от 5G. Свръхбързите комуникации, въвеждани чрез безжичната технология от пето поколение, в крайна сметка ще влияят върху всичко - от тостери до телефони; от електрически автомобили до електрически мрежи.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:09, 03.04.2019
Чете се за: 00:55 мин.
По света
​южна корея пуска първата света национална мрежа

Но докато Южна Корея спечели състезанието да бъде първият, който да предостави на потребителя тази възможност, това е само една част от по-широка битка, която поставя Съединените щати срещу Китай и впримчва гиганти, включително Хуауей.

Южна Корея отдавна има репутация на страна с необикновени технически умения, а Сеул направи пускането на 5G приоритет, тъй като се стреми да стимулира икономическия растеж. Системата ще предостави на смартфоните почти моментална свързаност - 20 пъти по-бърза от съществуващата 4G - позволявайки на потребителите да изтеглят цели филми за по-малко от секунда.

По същия начин, по който 3G даде възможност за широко разпространен мобилен достъп до интернет, а 4G създаде нови приложения, 5G ще бележи ново ниво на свързаност, даващо възможност за непозната досега скорост. Повече от три милиона южнокорейци ще преминат към 5G до края на тази година, сочат прогнози. Досега нито една мобилна мрежа не предлагаше национален 5G достъп.

;

В САЩ райони в няколко избрани града предлагат 5G скорости, но само за WiFi, докато катарската фирма Ooredoo казва, че предлага 5G услуги в и около Доха, но не разполага с устройства, чрез които да бъдат ползвани.

Американският оператор на мрежа Verizon ще пусне услуги от пето поколение за мобилни потребители в Чикаго и Минеаполис следващата седмица, като тази година ще последват повече от 30 града.

Очаква се също така Япония да въведе ограничено разполагане през 2019 г., преди да започнат пълните услуги навреме за олимпийските игри в Токио за следващата година.

Но разходите за устройства, позволяващи на хората да ползват 5G, едва ли ще са по джоба на всеки - най-евтината версия на новия телефон Galaxy ще бъде около 1200 долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството ни в Скопие ще окаже съдействие по идентифицирането на загиналите
Посолството ни в Скопие ще окаже съдействие по идентифицирането на загиналите
Български кардинал след визитата на папа Франциск?
Български кардинал след визитата на папа Франциск?