Южна Корея пуска в петък първите в света пълноценни мобилни мрежи от 5G. Свръхбързите комуникации, въвеждани чрез безжичната технология от пето поколение, в крайна сметка ще влияят върху всичко - от тостери до телефони; от електрически автомобили до електрически мрежи.

© снимка: АРХИВ

Но докато Южна Корея спечели състезанието да бъде първият, който да предостави на потребителя тази възможност, това е само една част от по-широка битка, която поставя Съединените щати срещу Китай и впримчва гиганти, включително Хуауей.

Южна Корея отдавна има репутация на страна с необикновени технически умения, а Сеул направи пускането на 5G приоритет, тъй като се стреми да стимулира икономическия растеж. Системата ще предостави на смартфоните почти моментална свързаност - 20 пъти по-бърза от съществуващата 4G - позволявайки на потребителите да изтеглят цели филми за по-малко от секунда.

По същия начин, по който 3G даде възможност за широко разпространен мобилен достъп до интернет, а 4G създаде нови приложения, 5G ще бележи ново ниво на свързаност, даващо възможност за непозната досега скорост. Повече от три милиона южнокорейци ще преминат към 5G до края на тази година, сочат прогнози. Досега нито една мобилна мрежа не предлагаше национален 5G достъп.

Германия обяви търг за 5G мрежа

Германия обяви търг за 5G мрежа

Германия провежда търг за лицензии на новата, супер-бърза мобилна мрежа 5G. Техниката е необходима за развитието на машините на бъдещето като автономн...

В САЩ райони в няколко избрани града предлагат 5G скорости, но само за WiFi, докато катарската фирма Ooredoo казва, че предлага 5G услуги в и около Доха, но не разполага с устройства, чрез които да бъдат ползвани.

Американският оператор на мрежа Verizon ще пусне услуги от пето поколение за мобилни потребители в Чикаго и Минеаполис следващата седмица, като тази година ще последват повече от 30 града.

Очаква се също така Япония да въведе ограничено разполагане през 2019 г., преди да започнат пълните услуги навреме за олимпийските игри в Токио за следващата година.

Но разходите за устройства, позволяващи на хората да ползват 5G, едва ли ще са по джоба на всеки - най-евтината версия на новия телефон Galaxy ще бъде около 1200 долара.

Експерти: В България ще има 5G мрежи през 2021 година

Експерти: В България ще има 5G мрежи през 2021 година

През 2021 година в България вече ще има стартирали 5G мрежи, прогнозират експерти. Брюксел обяви развитието на мобилните мрежи от пето поколение за ед...