НОВИНИ

Южна Корея с интерес към инсталацията за RDF-гориво в София

Южна Корея с интерес за участие в изграждането на инсталацията за RDF-гориво на София. Това стана ясно след двустранната среща на премиера Бойко Борисов и южнокорейският му колега Ли Нак-йон. Инсталацията ще струва 157 млн евро. Двете страни подписаха документи за двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и външните работи. Премиерът заяви, че е бил поздравен за избора на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ. Корейският премиер благодари за предоставения статут на корейските фирми на стратегически инвеститор.

Александър Марков
от Александър Марков
09:13, 26.09.2019 (обновена)
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Във втория ден от официалното си посещение премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Южна Корея Ли Нак-йон и посети Университета “Ханкук”, в който се изучава български език.

Южна Корея иска да участва в изграждането на инсталация за преработка и изгаряне на RDF-гориво в София - инвестиция на стойност 157 млн. евро, обяви корейският премиер.

България и Южна Корея разговарят още за установяване на стратегическо сътрудничество в сферата на автомобилостроенето, туризма и иновациите. Южнокорейски компании проучват възможността да инвестират в изграждането на завод за батерии за електромобили и Център за автономни коли у нас.

Меморандум за сътрудничество в сферата на енергетиката и външните отношения предвижда взаимодействие в производството на енергия от Възобновяеми енергийни източници и енергийната ефективност.

;

Двамата министър-председатели са говорили и за разкриването на директна самолетна линия от Южна Корея към България.

Бойко Борсиов, министър-председател: В сферата на батериите за електрически автомобили, акумолаторните батерии, считам, че сме много близко, но тъй като касае и частни компании, за българските медии мога да кажа, че се надявам на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея, както в автомобилната промишленост, водим преговори и относно военно-промишлените комплекси, но те са доста по-далеч от реализацията към днешна дата. В сферата на туризма имаме желание да напреднем.
Ли Нак-йон, министър-председател на Южна Корея: Приветствам плана на г-н Борисов и българското правителство да предоставят на корейските фирми статут на стратегически партньори. Проектите за производство на слънчева енергия на корейски компании в България са се превърнали във важна основа за икономическото сътрудничество между двете страни. Разговарях с премиера Борисов корейски фирми да участват в изграждането на RDF-инсталация.

По-късно Бойко Борисов посети и Университета за чужди езици "Ханкук", в който се изучават 45 езика, включително и български. През 2005 г. има разкрита Катедра по грецистика и българистика. 15 студенти годишно изучават български език, традиции, история и култура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСТС ще обсъди доходите на физическите лица
НСТС ще обсъди доходите на физическите лица
Фандъкова: Важно е да предлагаме реалистични решения, за да не подвеждаме хората
Фандъкова: Важно е да предлагаме реалистични решения, за да не подвеждаме хората