Южна Корея с интерес за участие в изграждането на инсталацията за RDF-гориво на София. Това стана ясно след двустранната среща на премиера Бойко Борисов и южнокорейският му колега Ли Нак-йон. Инсталацията ще струва 157 млн евро. Двете страни подписаха документи за двустранно сътрудничество в областта на енергетиката и външните работи. Премиерът заяви, че е бил поздравен за избора на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ. Корейският премиер благодари за предоставения статут на корейските фирми на стратегически инвеститор.

Във втория ден от официалното си посещение премиерът Бойко Борисов се срещна с министър-председателя на Южна Корея Ли Нак-йон и посети Университета “Ханкук”, в който се изучава български език.

Южна Корея иска да участва в изграждането на инсталация за преработка и изгаряне на RDF-гориво в София - инвестиция на стойност 157 млн. евро, обяви корейският премиер.

България и Южна Корея разговарят още за установяване на стратегическо сътрудничество в сферата на автомобилостроенето, туризма и иновациите. Южнокорейски компании проучват възможността да инвестират в изграждането на завод за батерии за електромобили и Център за автономни коли у нас.

Меморандум за сътрудничество в сферата на енергетиката и външните отношения предвижда взаимодействие в производството на енергия от Възобновяеми енергийни източници и енергийната ефективност.

© БГНЕС

Двамата министър-председатели са говорили и за разкриването на директна самолетна линия от Южна Корея към България.

Бойко Борсиов, министър-председател: В сферата на батериите за електрически автомобили, акумолаторните батерии, считам, че сме много близко, но тъй като касае и частни компании, за българските медии мога да кажа, че се надявам на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея, както в автомобилната промишленост, водим преговори и относно военно-промишлените комплекси, но те са доста по-далеч от реализацията към днешна дата. В сферата на туризма имаме желание да напреднем.
Ли Нак-йон, министър-председател на Южна Корея: Приветствам плана на г-н Борисов и българското правителство да предоставят на корейските фирми статут на стратегически партньори. Проектите за производство на слънчева енергия на корейски компании в България са се превърнали във важна основа за икономическото сътрудничество между двете страни. Разговарях с премиера Борисов корейски фирми да участват в изграждането на RDF-инсталация.

По-късно Бойко Борисов посети и Университета за чужди езици "Ханкук", в който се изучават 45 езика, включително и български. През 2005 г. има разкрита Катедра по грецистика и българистика. 15 студенти годишно изучават български език, традиции, история и култура.