72-рото издание на кинофестивала в Кан официално приключи с церемонията по раздаване на награди, включително и почетния приз "Златна Палма". Призовете бяха връчени за седем категории.

Наградата „Златна палма“ беше връчена южнокорейския режисьор Бон Джун-Хо за неговата черна комедия "Паразити", чиято история проследява по хумористичен начин мрачният живот на едно безработно семейство.

Белгийските режисьори Жан-Пиер и Люк Дарден спечелиха наградата за най-добра режисура за филма "Малкия Ахмед". Във филма се разказва за 13-годишен младеж, който е запленен от примера на свой роднина, загинал при джихад.

Наградата за най-добър сценарий беше връчена на французойката Селин Сиама за "Потрет на младо огнено момиче".

Селин Сиама (в центъра) с актрисите Адел Хайнел (в ляво) и Ноеми Мерлон (в дясно)
Селин Сиама (в центъра) с актрисите Адел Хайнел (в ляво) и Ноеми Мерлон (в дясно) © БГНЕС

Призът за най-добър актьор получи Антонио Бандерас, а за най-добра актриса - Емили Бийчъм.

Дебютният филм на режисьорката Ладж Ли "Клетниците", както и филмът "Бакурау" на бразилските режисьори Клебер Мендоса Фильо и Хулиано Дорнелес спечелиха наградата на журито. "Нашите майки" на режисьора Сезар Диас получи наградата Златна камера на кинофестивала.

Ален Делон получи почетна "Златна палма" в Кан

Ален Делон получи почетна "Златна палма" в Кан

Легендата на френското кино Ален Делон получи почетна "Златна палма" за цялостната си кариера на кинофестивала в Кан. Престижното отличие му беше връч...