НОВИНИ

Южнокорейски учения в отговор на провокациите на Пхенян

Напрежението на Корейския полуостров не стихва. Според южнокорейски медии Северна Корея вероятно транспортира нова междуконтинентална балистична ракета към западното си крайбрежие. Според неназован разузнавателен източник операцията е започнала вчера - ден след като Пхенян извърши шестия си ядрен опит.Транспортирането става през нощта, за да не бъде проследена ракетата. Министерството на отбраната в Сеул засега не потвърждава тази информацията. Междувременно южнокорейските военноморски сили проведоха в Японско море големи учения в отговор на провокациите на Севера.

bnt avatar logo
от Ива Стойкова
07:22, 05.09.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света

В южнокорейските учения в Японско море са участвали фрегата, патрулен кораб, плавателни съдове с ракети с прецизно насочване и високоскоростни лодки. Южнокорейските военноморски сили планират още четири дни маневри в южните териториални води на страната.

В телефонен разговор с южнокорейския си колега Мун Дже-ин американският президент Доналд Тръмп подкрепи неговото желание да бъде премахнато ограничението за теглото на бойните глави на южнокорейските ракети. Съгласно двустранен договор те не може да бъдат по-тежки от 500 килограма. Освен това той даде принципното си съгласие САЩ да продадат на Южна Корея оръжия и военно оборудване за много милиарди долари.

Междувременно Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел се обявиха за налагане на нови санкции на Северна Корея. Канцлерът ще лобира за това и пред останалите европейски страни. Целта е да бъде намерено мирно решение на конфликта, се подчертава в комюнике.

Съединените щати заедно със своите европейски съюзници и Япония обявиха, че обсъждат нови, по-строги санкции на ООН срещу Пхенян. Позициите на Китай и Русия, които имат право на вето в Съвета за сигурност, обаче остават неясни. Новият, осми поред пакет със санкции срещу Северна Корея, ще бъде гласуван на 11 септември, съобщи постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Ирма се приближава към Карибите
Ураганът "Ирма" се приближава към Карибите
8 години от трагедията с кораба Илинден в Охридското езеро
8 години от трагедията с кораба "Илинден" в Охридското езеро