НОВИНИ

Южнокорейският президент Мун Дже-ин иска мирен договор със Северна Корея

Южнокорейският президент Мун Дже-ин поиска днес сключване на мирен договор със Северна Корея, за да се сложи официално край на войната между двете държави, съобщи Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
16:36, 19.04.2018
Чете се за: 00:38 мин.
По света
южнокорейският президент мун дже иска мирен договор северна корея

На пресконференция в южнокорейското президентство той заяви пред медиите, че е време 65-годишното примирие да бъде увенчано с подписване на мирен договор, след като бъде обявен край на войната. Той подчерта обаче, че сключването на мирен договор изисква Северна Корея да се откаже от своята ядрена и балистична програма.

Президентът каза, че ако на срещите на върха между КНДР и Южна Корея, а след това между КНДР и САЩ се договори денуклеаризация на полуострова, няма да е трудно да бъдат нормализирани отношенията на Севера с другите две държави. Той добави, че би могла да се осигури и международна икономическа помощ за Северна Корея.

;

Южнокорейски и китайски източници съобщават, че Ким Чен-ун е изразил склонност за осъществяване на денуклеаризацията. В замяна обаче американските войски ще трябва да се изтеглят от Южна Корея, а южнокорейците вече няма да имат защитата на американския ядрен чадър.

Вашингтон е непреклонен в желанието си за денуклеаризация на КНДР, която да бъде необратима и подлежаща на проверка. Мун Дже-ин отбеляза, че Северна Корея показва на международната общност намерение за цялостна денуклеаризация, но предупреди, че е рано да се говори за успех на диалога преди успех на срещата между севернокорейците и САЩ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От БСП поискаха оставката на зам.-председателя на парламента Емил Христов
От БСП поискаха оставката на зам.-председателя на парламента Емил Христов
Вулкан изригна в Япония, няма данни за пострадали
Вулкан изригна в Япония, няма данни за пострадали