НОВИНИ

Арестуваха Петър Низамов - Перата за незаконното задържане на бежанци в Странджа

Има арестуван за незаконното задържане на бежанци край река Резовска. Полицията задържа Петър Низамов - Перата. Очаква се да му бъде повдигнато обвинение за противозаконно лишаване от свобода. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че подобни случаи ще бъдат преследвани с цялата строгост на Закона. Случаите, в които граждански формирования задържат незаконно бежанци провокира полюсни мнения в обществото. На Фейсбук профила си , вътрешният министър Румяна Бъчварова определи т. нар. "граждански арести" като недопустими и намекна, че медиите също носят отговорност за безкритичното разпространение на записите. Тежки наказания за Низамов и съратниците му поиска и лидерът на патриотите Валери Симеонов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Пенка Ангелова
19:15, 12.04.2016
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Петър Низамов за сега е задържан за 24 часа. Предстои прокуратурата да прецени дали ще удължи ареста му и ще поиска от районния съд в Малко Търново постоянното задържане на мъжа. Ясни са още и няколко от съратниците на мъжа, в момента продължават разпознаванията им от пострадалите и свидетели.

В дома и автомобила на Низамов са извършени обиски, но разследващите на този етап не съобщават какво са открили. Според информация на "По света и у нас" се проверяват и съмненията, че Перата и компания са обрали задържаните от тях нелегални мигранти.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Опитите на някой да се прави на Гранична полиция, на Криминална полиция или на каквото и да е друго са откровена форма на нарушаване на закона. Те са престъпление и ще бъдат преследвани като такова.

Действията на Низамов и компания коментира и вътрешният министър. Румяна Бъчварова е категорична, че подобни изпълнения имат за цел пари или евтина слава. Бъчварова казва още, че не може случайни хора да извършват арести и подчертава, че на границата има толкова полиция, колкото държавата може да си позволи. В нечистите намерения на Низамов и компания е убеден и Валери Симеонов.

Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт: Дебнат такива групи, отупват ги едно хубаво, хвърлят им по един бой. Взимат им парите, взимат им GSM-ите и GPS-ите, които имат онези, след което викат Гранична полиция и стават патриоти.

Лидерът на патриотите обаче критикува остро премиера за изказванията му по темата.

Валери Симеонов, съпредседател на Патриотичния фронт: Вчерашната благословия, която им отправи Бойко Борисов ми дойде в повече. Не бива един министър-председател да се изказва неподготвен. Най-малко трябва да поощрява действията на тези мутренски бригади.

Въпреки действията на Низамов и компания, хората трябва да бъдат внимателни и да съдействат на гранична полиция в районите край браздата ни с Турция, категорични са всички.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Трябва да правим съвсем ясно разграничение, между общественото задължение на гражданите да съдействат на органите на реда, между взаимодействие, което може да съществува между население в граничните райони и органите на Гранична полиция и всякакви форми на изземване на функциите на държавни органи.

Селата Щит, Сладун и Маточина са разположени на метри от границата ни с Турция. Тук намираме Янко, Михал и бай Иван - Чамура. Родени край браздата, бивши граничари, днес обработват земите си, които опират до граничните пирамиди. Срещите с нелегални мигранти за тях са почти ежедневие.

Янко: Едните изпратиш, други дойдат - Къде ги намирате? Никъде не ги намираме, те долазат.

Бай Иван - Чамура: Той още идва и вика: "якмек вар" , "су вар". Човекът търси вода и хляб да яде и такси - София. Много ясно, че не е от нашите хора. Хайде телефона на граничната полиция и така. Прибират ги.

Гинка Койчева: Гледаме пет момчета си вървят, едни млади, хубави. Те гладни, жадни. Дадох им една бутилка вода, хляб им дадох, сирене им дадох. Хапнаха, изпиха водата. Той се обади на Гранична полиция, моя съпруг. Те дойдоха с джипа.

Пътят през Странджа и край река Резовска в момента е един от най-актуалните за трафик на нелегални мигранти. Теренът е силно пресечен и труден за охрана, групите, които преминават са предимно от млади мъже, тъй като те могат да издържат дългото ходене през трудния участък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горяха три таксиметрови коли във Варна
Горяха три таксиметрови коли във Варна
Без бурки в държавни и общински институции иска кметът на Пазарджик
Без бурки в държавни и общински институции иска кметът на Пазарджик