НОВИНИ

За 10 години 160 000 дка гори унищожени в Предбалкана

За 9 години близо 160 000 дка са унищожени в Ловешко и Плевенско. Основната причина – пожари и бракониерска сеч. Горските инспектори от региона ще запомнят 2015 г. с рязко увеличение на пожарите, повечето от които според тях са умишлени. Няма обаче нито един наказан. Още по темата за унищожаването на горите от Теодора Узунова и Стилян Антонов.

bnt avatar logo
от Теодора Узунова
18:10, 08.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Държавното горско стопанство в планинското село Черно Осъм ще запомни изминалата 2015-а с най-големия пожар, бушувал на територията му през последните 20-ина година. От 7000 дка ливади са останали само черни стърнища след като огънят е горял 4 дни. Основните проблеми в случая са били, че пожарът е бил под повърхността на ливадите, а вятърът е бил много бурен.

„Слава Богу – заваля. Дал Господ – много помогна за потушаването на пожара. Почти беше невъзможно да се потуши с човешка сила. Даже на косъм беше и двама човека да пострадат сериозно“, разказа директорът на горското стопанство в Черни Осъм Красимир Цанин.

Само на 500 метра от огнището се намира Зелениковският манастир. Превантивно районът около светата обител е бил обезопасен. Според Красимир Цанин този пожар и повечето от останалите са били заради човешка небрежност.

„Допускам до известен процент да има и умишлен палеж. Няма в района стада, или хора, които да извършват пашуване на добитък в този район. И за нас остана загадка как се случи“, коментира Цанин.

За разлика от пожарите, в региона могат да се похвалят с най-малко бракониерски набези. Причината – трудно достъпните терени, най-вече в районите на Черни Осъм и Априлци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина писателят Любен Петков
Почина писателят Любен Петков
Собствениците на разрушения склад в Пловдив запазват мълчание
Собствениците на разрушения склад в Пловдив запазват мълчание