НОВИНИ

За 120 000 пенсионери ще има безплатни противогрипни ваксини

Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат доставени през втората половина на октомври. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на Сутрешния блок на БНТ. Четири щама на вируса ще ни атакуват тази зима. Страната ни е на едно от последните места в Европа по брой на закупени ваксини.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:15, 30.09.2019
Чете се за: 00:46 мин.
Още

За пръв път възрастни хора над 65 години могат да се ваксинират безплатно срещу грип, предвижда програма на здравното министерство.

Ако са безплатни, ще сложа, защото ние сме пенсионери с намален бюджет.
Ще има ли за всички, не наште и ваште пак. Хубаво е, когато се пусне, да има за всички.

Тази есен има осигурени ваксини за 120 000 души или за 10% от пенсионерите. Ако броят на желаещите се окаже по-голям, имунизации ще се поставят по преценка на личния лекар. Очакваше се ваксинациите да започнат още в началото на октомври, но заради проблем с фирмата доставчик това ще стане с малко закъснение.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Поради чисто технически причини с доставките, това ще започне някъде втората половина на октомври, по-вероятно до края на месеца, но нищо фатално, и ноември и декември да се осъществи имунизацията е точно навреме.

1257 души в страната са заболели от грип и остри респираторни заболявания през изминалата седмица, по данни на Националния център по заразни болести.

д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор: Последните няколко години обикновено се сблъскваме с епидемия втората половина на февруари, разбира се, гаранция няма, може да бъде и по-рано и по-късно.

Четири щама на вируса се очакват тази зима - Бризбейн, Канзас, Виктория и Ямагата. Ваксината помага за по-лекото протичане на заболяването и се препоръчва най-вече за възрастни и хора с хронични заболявания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Българо-американското учение Тракийска есен започна в Чешнегирово
Българо-американското учение "Тракийска есен" започна в Чешнегирово
Евростат: Безработицата в България намалява
Евростат: Безработицата в България намалява