НОВИНИ

За да избегне стачките, „Райънеър“ ще признае пилотските синдикати

За първи път в 32-годишната си история ирландският нискотарифен авиопревозвач „Райънеър“ обяви, че ще признае пилотските синдикати в опит да бъдат избегнати стачките, насрочени за Коледните и новогодишните празници. Ефектът от решението беше усетен още днес, защото италианските пилоти на авиокомпанията отмениха протеста си.Проблеми с полети на „Райънеър“ нямаше и на българското летище.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:14, 15.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Писма с предложение за признаване на пилотските синдикати са изпратени до Великобритания, Германия, Италия, Испания и Португалия. Реакцията на италианския профсъюз беше незабавна и те отмениха насрочената за днес 4-часова стачка, но протестът на стюардите и стюардесите, които нямат предложение за признаване, все пак се състоя. Това обаче не предизвика хаос по летищата.

Моят полет не е отменен за сега, да почакаме и да видим...
Да, тези вечни нарушения на разписанията, и ние - пътниците - търпим последствията.

Профсъюзите в останалите държави все още обмислят позициите си и не е ясно дали все пак планираната за 20 декември стачка няма да се състои. „Райънеър“ очаква новите синдикални структури да бъдат договорени в началото на следващата годината. Признаването на профсъюзите ще бъде „значителна промяна“ в политиката на нискотарифния превозвач.

;

Изпълнителният директор на компанията Майкъл О'Лиъри посочва, че полетите около наближаващите светли празници са много важни за клиентите на компанията и той не иска действията на пилотите да ги застрашават по какъвто и да било начин. Отказът на О'Лиъри да признае синдикати досега бе в основата на модела, който се характеризира с изключително ниски разходи, чрез който той успя да превърне „Райънеър“от малка регионална ирландска самолетна компания в най-големия авиопревозвач в Европа по брой пътници.

;

Днес проблеми с полети на „Райънеър“ на летището в София не е имало, но от там съветват пътниците предварително да се информират за полетите си. А от МВнР напомнят, че по силата на европейските регламенти, стачките на пилотите се приемат за форсмажорни обстоятелства, за които засегнатите пътници не могат да бъдат обезщетени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният прокурор иска Бойко Рашков отново да бъде изслушан в НС
Главният прокурор иска Бойко Рашков отново да бъде изслушан в НС
Върховният административен съд върна делото за разширяването на фирма „Полисан“
Върховният административен съд върна делото за разширяването на фирма „Полисан“