НОВИНИ

За Деня на джаза - концерт в Белия дом

Исторически концерт на близо 40 световни звезди на джаз и поп музиката се събират в Белия дом по покана на президента Барак Обама и съпругата му Мишел. Поводът - е Световният ден на джаза. Събитието ще бъде открито от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Водещ на концерта е известният актьор Морган Фрийман. От Вашингтон предават Ирина Цонева и Илия Иванов.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева Оператор: Илия Иванов
12:41, 29.04.2016
Чете се за: 01:24 мин.
Още

Милиони хора по света, обединени от магията на джаза, празненства в 195 държави и един град домакин - американската столица Вашингтон. Така за пета поредна година днес ще бъде отбелязан Световният ден на джаза! Хърби Хенкок, Арета Франклин, Чик Кърия, Ал Жиро - това е само малка част от звездния състав на грандиозния концерт в Белия дом под егидата на ЮНЕСКО!

Десетките гости, поканени лично от президента Обама и съпругата му Мишел, ще се насладят също на музиката на Стигнг, Уейн Шортър, Ди Ди Бриджуотър, Чучо Валдес и много други! Гласът на свободата в световен мащаб - така един от авторите на идеята да има Международен ден на джаза, легендраният пианист Хърби Хенкок определи смисъла на тази музика

Хърби Хенкок, пианист и посланик на добра воля към ЮНЕСКО за мултикултурното наследство: Това беше голяма моя мечта и като посланик на добра воля към ЮНЕСКО работих здраво, за да може ние, джаз-музикантите, да получим този шанс. И когато предложих идеята, тя беше приета от цели свят толкова бързо, че всички бяха изненадани, дори генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, с която заедно работихме по проекта. Тя е жената истински световен лидер, без чиято огромна помощ тази идея нямаше да стане факт. И ето, сега сме пред прага на петия Световен ден на джаза! Това е истински феномен, защото само за няколко години ние имаме вече два милиарда и 700 милиона последователи в целия свят.

Пред десетки гости на официален прием в Капитолия, Хенкок благодари и за подкрепата на американския Конгрес затова този фест да стане факт! Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пък призна, че когато поканила Хенкок да стане посланик на добра воля и започнали работа по идеята за Световен ден на джаза, не си е представяла какъв мащаб ще достигне това движение.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО: Горди сме с Хърби, защото това което направихме заедно наистина е феноменално! Това, според мен, е послание за междукултурен диалог, толерантност, послание за креативност, затова, че джазът е свобода, джазът е свързан с афроамериканската култура, която се пренася в света и посланик за универсалния език на джаза в днешния ден. Това е послание за мир и за човешко достойнство.

След историческия джаз фест в Белия дом вечерта, джаз на живо ще има и цял ден отново с Хърби Хенкок и Ди Ди Бриджуотър на легендарния „Дюпон съркъл" във Вашнигтон.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Разпети петък в Хасково и Русе (ГАЛЕРИЯ)
На Разпети петък в Хасково и Русе (ГАЛЕРИЯ)
Християните почитат най-тъжния ден от Страстната седмица
Християните почитат най-тъжния ден от Страстната седмица