НОВИНИ

Иринка Гочева получи приза "Българка на годината" ​

Признание за пазителите на българския дух и традиции извън пределите на страната. За десета година Държавната агенция за българите в чужбина връчи наградата "Българка на годината." Отличието получи ръководителката на българския ансамбъл "Хоро" в Чикаго - Иринка Гочева.

bnt avatar logo
от БНТ
22:27, 13.05.2019
Чете се за: 00:26 мин.
У нас

Ако българите зад Океана се хващат за ръце, една от причините е "хорото" на Иринка Гочева. Хореографът от Сливен основава ансамбъла в Америка през 2003 година. Малко след това увлича по фолклора и децата в българското училище "Джон Атанасов".

Иринка Гочева: Това е награда, която значи много за българската общност в Чикаго. И естествено аз я приемам с вдъхновение, с ентусиазма и желанието да продължавам да работя за в бъдеще и да продължавам да уча българските деца в чужбина на фолклорни традиции. И това е нещото, което си заслужава да прави човек в чужбина. И да гледаш очите на децата колко са щастливи те, когато танцуват български народни танци.

Далече от родината традициите сплотяват хората. В Чикаго Ирина Гочева се гордее с българския фоклор, а днешното отличие ѝ доказа, че България също се гордее с нея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Орбан се срещна с Доналд Тръмп в Белия дом
Виктор Орбан се срещна с Доналд Тръмп в Белия дом
Скопие: Оптимисти сме, че през юни ще получим дата за преговори с ЕС
Скопие: Оптимисти сме, че през юни ще получим дата за преговори с ЕС