НОВИНИ

За два дни:Над 4 500 автомобила са влезли в парк Пирин, за да стигнат до пистите

Само за два дни над 4 500 автомобила са влезли в парк Пирин, за да стигнат до пистите над Банско, заради липса на втори кабинков лифт. Това показва видеокамерата на Дирекцията на националния парк, поставена на входа към планината. От община Банско ще сезират екоминистерството за вредните емисии, които автомибилите оставят в природата.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
12:30, 25.01.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Хилядите автомобили са били преброени от видеокамерата на дирекцията на Национален парк "Пирин" в двата дни - събота и неделя - когато много хора използват почивните си дни ,за да карат ски по пистите в планината над Банско.

Георги Икономов, кмет на община Банско: По нашите сметки, макар че сме неспециалисти, излиза, че за една година като усредним автомобилите - и през зимата, и през лятото - в природата в парк Пирин биха изхвърлени над 14- 5 тона вредни емисии.Тези хиляди автомобили, които просто унищожават природата.

До една седмица предстои от общината да монтират още по-прецизна видеокамера, която освен че ще брои автомобилите ще следи и номерата на колите. Кметът Икономов каза още , че в момента проверява какъв е достъпът на автомобили в полския национален парк в Татрите, както и на други места в Европа .

Георги Икономов, кмет на община Банско: Това, което съм видял - има сериозни такси и винетки, които налагат за достъпа на автомобили в планината. Мисля, че в тази посока трябва да вървим и ние. Но за да създадем алтернативно решение, това означава, че втори кабинков лифт трябва да има по безспорен начин.

Кметът на Банско заяви за пореден път, че при построяване на втори кабинков лифт нито се предвижда застрояване, нито пък изсичане на вековни мури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северна Корея призова за обединение на всички корейци
Северна Корея призова за обединение на всички корейци
От нашите пратеници в Букурещ: Румъния е изправена пред кръстопът
От нашите пратеници в Букурещ: Румъния е изправена пред кръстопът