НОВИНИ

За финансова децентрализация настояват кметове на малки населени места

Кметове на малките населени места настояват за финансова децентрализация и по-голяма самостоятелност при управлението на бюджетните средства.

bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 03.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Кметовете от националното сдружение на кметове на кметства в България смятат, че трябва да бъдат извършени законодателни промени, които да позволят всяко населено място в страната да има отделен самостоятелен бюджет, тъй като към настоящия момент разпоредител е общината, а това според местните управници се отразява върху условията на живот на хората по места.

Стефан Живков - кмет на с. Цариброд, община Шумен: Работя аз и специалист ЕСГРАОН в едно населено място с 1300 души, нямам хора на социални помощи, нямам безработни които да отработват дни, да метат и да чистят и се налага да кося градинки да кося гробища.
Румен Стоянов - кмет на Калофер: Връзката е скъсана точно от държавата до общината. След общината те като второстепенен изпълнител на средства те не ги разпределят честно и затова ние всички кметове на кметства в република България се навдигаме и желаем това нещо да се случи така както трябва.

Кметът на Калофер посочи, че са против обществените поръчки да се провеждат от общините.

Румен Стоянов - община Павел Баня: С 32 000 лева прави 2000 метра асфалт и фирмата му подарява още 160 квадрата, а ние при нас са 25 000 на населените места, не повече от 400 квадрата... значи два пъти и половина плаща общината защото е по-богата разбирате ли къде отиват тези пари?

Кметовете на кметства предстои да запознаят със своите искания и министър-председателя Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС задължи всичките си структури да водят политика на демонтаж на коалицията
ДПС задължи всичките си структури да водят политика на демонтаж на коалицията
​Турските власти са се извинили за случая с бития българин на границата
​Турските власти са се извинили за случая с бития българин на границата