НОВИНИ

За година и половина рускоезични хакери са атакували 14 банки в САЩ и 3 в Русия

Руската хакерска група MoneyTaker е взломила за година и половина 14 банки в САЩ и три в Русия, съобщи в отчета си компанията Group-IB, която се занимава с разследване и предотвратяване на киберпрестъпления.

bnt avatar logo
от Източник: БГНЕС
09:59, 11.12.2017
Чете се за: 00:42 мин.
По света
година половина рускоезични хакери атакували банки сащ русия

В документа се казва, че две руски банки са били атакувани през 2016 и една – тази година. При едната от миналогодишните атаки престъплението е било оперативно разкрито и хакерите не са успели да вземат пари. В другите два случая обаче са успели и печалбата им средно е била 72 млн. рубли.

През пролетта на 2016 MoneyTaker са източили от американска банка благодарение на получен достъп до системата за картова обработка STAR на компанията FirstData.

Общо през 2016 хакерите са атакували шест пъти американски банки, веднъж доставчик на IT услуги и веднъж – банка във Великобритания.

През 2017 освен руската банка, MoneyTaker са взломили 8 банки в САЩ и една американска адвокатска кантора. Както в Русия, така и САЩ мишени са били неголеми банки, т. нар. community banks, и средната щета от нападенията в САЩ възлиза на 500 000 долара.

Като цяло MoneyTaker има 20 успешни атаки за година и половина. В отчета се изтъква, че хакерската група може да атакува финансови организации в Латинска Америка.

Отчетът на Group-IB е първият публичен документ, който подробно описва схемата за действие на групата MoneyTaker и използваните от хакерите инструменти. До момента групата за киберпрестъпления оставаше в сянка, както за медиите, така и за експертите в сферата на информационната сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици румънци са блокирани на летище в Лондон заради снеговалеж
Стотици румънци са блокирани на летище в Лондон заради снеговалеж
Приватизират концерна Калашников
Приватизират концерна "Калашников"