Обсъждането на Истанбулската конвенция предизвика остър дебат в политическите среди като дори от Патриотичния фронт излязоха с нарочна декларация, в която се обявяват против гласуването й. Причината за спора са твърденията, че в нея съществува понятието "трети пол". В студиото на "Денят започва" темата коментираха журналистката Юлияна Методиева и Искрен Веселинов, зам.-предс. на Обединени патриоти и ВМРО. По думите на Методиева в конвенцията не става дума никъде за понятието "трети пол", а как да се разследва насилието при жените. Веселинов коментира, че от Обединени патриоти нямат претенции по текстовете за насилието, а за формулировките, които позволяват претенции от самоопределящи се по друг начин като пол.

Юлияна Методиева, журналист, юрист, експерт, съосновател на Българския хелзинкски комитет: Какъв е този "трети пол" и въвеждане на някакви измислени страхове и излишни думички, с които хората от ВМРО се опитаха да прикрият не добрите си познания по английски и да търсят в тази дума "gender", която се превежда като пол, основание отново да конструират у българина опасност, която идва от хората, които заработват своите пари с внасяне. Темата не е третият пол, а насилието срещу жените,която конвенцията настоява да бъде инкриминирана, за да може да бъде разследвана. Жените нямат достатъчно кураж да се жалват за това,което се случва в живота им. Конвенцията въвежда, че когато има насилници трябва адекватно разследване. Тя дава силни инструменти за защита на хора,претърпели насилие.
Искрен Веселинов, зам.-предс. на Обединение патриоти и ВМРО: В конвенцията има текстове за насилието, които са безспорни. Има обаче една нишка, която се е появила не случайно в тази конвенция, която нас ни притеснява. Става дума при дефиницията за "пол" и небрежно въведеното на едно място "социален пол" и системно въведена в цялото тяло на конвенцита грижа за това да бъдат разрушавани стереотипните роли на мъжа и жената в даденото обществото. Когато ти казват, че пол означава социално изградени роли, поведение, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за мъжа и жена, възниква въпрос. Ако едно общество смята, че някой е жена, той става жена, ако смята, че е мъж, той става мъж.Ние не смятаме, че трябва да подминаваме тихомълком поредната възможност за тези хора да черпят основания за конвенцията си. Тук пише, че има социален пол, различен от мъжки и женски, и това ни притеснява.
Приеха Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу жени и момичета

Приеха Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу жени и момичета

На първото си заседание за 2018 година правителството одобри проектозакон за ратификация на Истанбулската конвенция за превенция на насилието срещу же...

Екатерина Захариева отрече Истанбулската конвенция да приема трети пол

Екатерина Захариева отрече Истанбулската конвенция да приема трети пол

Една от точките в дневния ред на министрите е свързана с приетото от правителството проектопостановление за ратифициране от НС на т.нар Истанбулска ко...