НОВИНИ

"За" и "против" лятното часово време

Европейският парламент ще обсъди въпроса за лятното часово време. Дебатите "за" и "против" продължават от години. Причината за въвеждането на лятно часово време преди повече от век е пестене на електрическа енергия и насочването ѝ към военната индустрия. Според психиатъра Цветеслава Гълъбова организмът не може да свикне с промяната, независимо на колко години е човек.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:05, 07.02.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Час напред напролет, час назад - наесен. И така вече над 100 години. Биологичният ни часовник е много точен и едно силово разместване на стрелките му не се отразява добре, казват експертите. Смените влияят сериозно на качеството на съня, а влошаването му е фактор за развитие на депресии.

Цветеслава Гълъбова, психиатър: Тревожностите, напреженията, паническите атаки могат да зачестят при пациенти, които ги имат, изобщо всички хронични заболявания могат да се обострят вследствие това сменяне.

Компромисни предложения също не липсват. Например да се превъртят стрелките на часовника с половин час напред и да се застопорят.

Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия: Но пък една такава мярка би била малко странна, тъй като с половин час напред знаем, че часовите пояси - часовите зони, на които е разделен географският глобус са през един час. Така че с половин час разлика би изглеждало малко странно.

И у нас, като в цяла Европа - мненията - да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята - без смяна.

Белослава Станкова: Много време отнема свикването с промяната на часа - дали напред или назад. Зимата не стига, че е достатъчно къс деня ами и с още един час да се скъсява е излишно. Действа доста депресиращо.
Мария: Един час не е много време, така че не мисля, че има особено значение.
Христо Христов: Тези промени лично да мене не ми се отразяват добре. Винаги има един стрес такъв, особено последния ден преди смяната.
Тончо: На мен не ми пречи - пенсионер съм, дали един час назад или напред.

Печели ли икономиката - въпрос на разчети. По-дълъг ден и повече похарчени пари от туристите - това отчитат държавите с развит летен туризъм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция оцени решението на Заев за летището в Скопие като позитивна стъпка
Гърция оцени решението на Заев за летището в Скопие като позитивна стъпка
Решават дали да изведат децата от 11-членното семейство, чиято къща изгоря
Решават дали да изведат децата от 11-членното семейство, чиято къща изгоря