Протест на превозвачи в София и в още 10 града на страната с искане да бъде върнат в парламента изтегления миналата седмица закон за създаване на автомобилна камара. Противниците на идеята, основно автобусни превозвачи, обвиниха своите колеги, че искат силово да регулират сектора. Ще продължат ли протестите и има ли шанс за обединение на бранша - обяснява Николай Минков.

София Русе Велико Търново Пловдив Плевен Свиленград Ямбол Петрич Враца Варна

80 автобуса и над 180 камиона протестираха днес в София в защита на закона за създаване на автомобилна камара. В ранния предиобед ТИР-ове блокираха дясната лента на бул. „Цариградско шосе“ след а 4-и километър, а автобуси изпълниха площада пред храм-паметника „ Св. Александър Невски“.

Стоян Спасов, шофьор на автобус Трябва да има някакви правила - това са карти, шайби , спазване на работното време. Почивката на шофьора е много важна, нощните курсове трябва да се правят от двама човека, не от един.

Освен в столицата, протести имаше и в още 10 български града.

В Пловдив се включиха над 50 камиони автобуси.

В Русе повече от 20 ТИР-а се подредиха в колона пред граничния пункт Дунав-Мост.

© БТА

Противниците на автомобилната камара заявиха днес на пресконференция, че са против закона за нейното създаване и обвиниха организаторите на днешния протест, че манипулират обществото и защитават корпоративни интереси.

Магдалена Милтенова, Националното движение на автобусните превозвачи: Какви други правила те могат да направят? Свои собствени правила, с които да контролират хората в бранша. Това е всъщност темата на законопроекта, защото от него лъха на контрол и затова днес ние питаме целта каква е - обединението на бранша ли е или този протест цели просто да свалим правителството. Ние не можем да продължим до безкрайност.

Подкрепящите създаването на автомобилна камара отговориха така.

Илиян Филипов, Българска асоциация на сдружението на автомобилните превозвачи: Искаме да има обединени на бранша със Закон. По никакъв начин не е насочен против правителството.
​Превозвачи протестират в подкрепа на създаването на автомобилна камара

​Превозвачи протестират в подкрепа на създаването на автомобилна камара

Превозвачи протестират в София и в още 10 града на страната с искане да бъде върнат изтегления закон за създаване на автомобилна камара. Миналата седм...

Министрът на транспорта призова превозвачите да изгладят противоречията си.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Принципната ни позиция е, че ги призоваваме да се съберат и да си изяснят споровете и да се обединят, за нас е по-лесно, по-полезно и по-целесъобразно да работим с един субект, който представлява целия превозвачески бизнес в България. Това са спорове между тях в които ние нямаме как да се месим.

Законопроектът за автомобилната камара беше оттеглен миналата седмица.

След срещата с премиера Борисов: Превозвачите отменят протеста си

След срещата с премиера Борисов: Превозвачите отменят протеста си

Автобусните превозвачи взеха решение да отменят обявения за днес протест, след като се срещнаха с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

​Превозвачите спряха протестите, оттеглят спорния закон за Автомобилната камара

​Превозвачите спряха протестите, оттеглят спорния закон за Автомобилната камара

Автобусните превозвачи отмениха обявените за днес протести в столицата и в други градове на страната, след среща с премиера Бойко Борисов. Той ги увер...