Тази седмица парламентът ще гледа на второ четене бюджетът на здравната каса. Частична забрана за финансиране на нови лекарства, дейности и болници предизвика гневна реакция на пациентски организации. Какво още мислят по темата д-р Иван Вецев, Национална пациентска организация и д-р Венцислав Грозев, Български лекарски съюз, вижте от разговора в "Денят започва".

Относно мораториума за лекарствени средства Д-р Венцислав Грозев от Български лекарски съюз каза, че изключително важен за пациентите и лекарите.

Д-р Венцислав Грозев, Български лекарски съюз: От юли месец предложихме да се въведен един стриктен принцип да се плануват в оптимална степен новите лекарствени средства, молекули, за да могат те да бъдат планирани и да влязат в следващия бюджет, за да може да се контролират разходите и да се регулират харчовете за тези лекарствени средства. Единственият сектор, който не се регулиран, това са лекарствата.

Д-р Иван Вецев заяви, че БЛС подкрепя контрола за здравеопазването. Няма как една система да работи,ако няма добър финансов контрол, но се получава едно наказание към пациента.

Д-р Иван Вецев, Национална пациентска организация: Това е една нова бариера до достъпа им за лечение. Ако погледнем мораториума като един медал, той има две страни - за пациентите, които ще бъдат ощетени и то много. От друга страна мораториумът при всички случаи не решава проблемът. Това е категорично. Той го задълбочава. Това е отлагане на едни финансови разходи за следващата година. Когато им пациенти,които няма да дочака отпадането на мораториума, а иновациите ще продължат да се натрупват, тогава ще изникват два въпроса - въпросът няма да е кой, а ще се пита защо и как да намерим пари, за да финансираме здравеопазването, така че пациентите да имат по-добър достъп.

Според Вецев трябва да се намерят други начини да се реши проблемът като надява да избегнат модела на Румъния, при който по думите му, са се оказали пред затворена врата от къде да намерят средства да финансират лечението на пациентите след наложения мораториум .

Д-р Иван Вецев: Когато едно здравеопазване е недофинансирането и когато парите, които внасяме като здравни вноски, отиват директно в бюджета на държавата, проблемът ще продължи да съществува.
Мораториум върху въвеждането на нови лекарства

Мораториум върху въвеждането на нови лекарства

Решението на Здравната каса да не заплаща нови терапии ще остави много пациенти без алтернатива и надежда. От Националната пациентска организация остр...