НОВИНИ

"За" и "против" празнуването на Хелоуин в България

"За" и "против" празнуването на Хелоуин в България дискутираха в студиото на "Денят започва" професорът по фолклорни изкуства Георг Краев и американката Анджела Родел, която живее в България повече от 20 години.

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 31.10.2017
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
Проф. д-р Георг Краев, фолклорист : Съвременното общество е объркано на тема празници, имаме измислено Министерство на културата, което се занимава с профсъюзни проблеми, но не и за културата като такава, едва ли въобще се сещат какво е Хелоуин и защо му е на българина Хелоуина. Ако българинът иска да празнува, значи нещо липсва в нашата празнична система, което е то - чудото. Древността на този празник успява да пробие до чудото, което се нарича поп култура.

Той отрече българските празници да са овехтели, а българските културни инженери, които подреждат празничната система. Според него проблемът на днешното празнуване е, че то става в свободното време.

Анджела Родел, преводач: Повечето съвременни хора не разбират корените и защо има такива празници. Според мен има някаква нужда. Всяка култура почти навсякъде в целия свят има карнавал и това е важно за нас като архетип. В България също има кукери, Заговезни, така че повечето хора не го приемат по този начин. Те го виждат повече като повод за купон. Децата и възрастните обичат да се обличат и явно това в вътрешна нужда.

Тя отрече новото влияние да застрашава българската традиция, а просто има нужда за този празник или карнавал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофиралият автобус минал годишен преглед преди 10 дни
Катастрофиралият автобус минал годишен преглед преди 10 дни
Изследване провери ежедневните нагласи на българите
Изследване провери ежедневните нагласи на българите