НОВИНИ

"За" или "против" по-големите ограничения за гласуване в чужбина

Въвеждането на уседналост на всички избори е една от законодателните промени, които служебното правителство предлага чрез идеи за изменение на Закона за българското гражданство. След остри реакции служебният министър на правосъдието Мария Павлова го спря с обяснението, че част от текстовете не съответсват на Конституцията. В "Денят започва" експерти подкрепиха идеята. Ето част от аргументите им.

bnt avatar logo
от БНТ
10:21, 06.04.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Социологът Кольо Колев е категорично за въвеждане на по-големи ограничения за гласуване извън страната. Според него е недопустимо някой отвън да решава какво ще се прави в страната. Въпросът, по-специално за парламентарни избори, трябва да се решава от тези хора, които имат отношение към живота тук, посочи той.

Проф. Михаил Константинов смята, че на президентски избори не трябва да има ограничения за гласуване извън страната. На европейски и парламентарни избори – да се гласува само на европейска територия и на местни избори – в България, обясни математикът. По света европейската територия са българските посолства и консулства. Европейският гражданин има всеобщи европейски правила. И аз не мога да огранича гласуването, когато то се провежда на територията на ЕС. Но дали ще позволя да се гласува на друга територия е чисто законодателно решение, каза проф. Константинов.

Кольо Колев определи като легенда, че най-големият инвеститор са българите в чужбина. Най-големият инвеститор в България са българите, убеден е той. По думите му не е морално човек, който живее извън страната и си плаща данъците другаде, да решава как ще живеем тук. Зад гласуването в чужбина винаги са стояли дребни партийни интереси, смята социологът.

Проф. Константинов заяви, че гласуването в чужбина има почти нулев ефект като изборен резултат. Избирателите в чужбина са 1 млн. Около 15 % от българските избиратели са в чужбина. Той изчисли, че досега са проведени 24 национални избора за гласуване в чужбина – 9 парламентарни, 6 президентски в два тура и три европейски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Албанската полиция залови около 4 тона марихуана
Албанската полиция залови около 4 тона марихуана
3720 кг прекурсор за производство на хероин задържаха на Калотина (СНИМКИ)
3720 кг прекурсор за производство на хероин задържаха на Калотина (СНИМКИ)