ГЕРБ се отказа от част от промените в Изборния кодекс. Ще върнат предишния начин за изчисляване на преференциите в бюлетините. Ще има и нов състав на Централната избирателна комисия. Решението дойде след заседание на Изпълнителната комисия на партията. Така само три дни след като бяха приети промените в изборните правила - отново се заговори за ремонт на закона.

Днес в късния следобед парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание изменение на Изборния кодекс, с който се възстановява преференцията. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов насрочва и заседание на правната комисия на парламента за тази сряда. На него ще бъдат разгледани и процедурни правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия.

Според премиера Борисов от ляво съумяват с една лъжа, че преференцията отпада, да манипулират общественото мнение. Министър-председателят заяви, че тази Централна избирателна комисия и изборен закон са на БСП и било „нахално“ сега да изопачават нещата. Бойко Борисов припомни, че и последните парламентарни избори и тези за президент, които спечели Румен Радев, са проведени по закона на Мая Манолова. Но тогава от ГЕРБ не оспорили вота.

Още в репортажа:

ГЕРБ оттегля промените в Изборния кодекс, ЦИК ще има нов състав

ГЕРБ оттегля промените в Изборния кодекс, ЦИК ще има нов състав

ГЕРБ се отказа от промените в Изборния кодекс и реши да спази изтичането на мандата на ЦИК и да започне процедура по промяна на състава ѝ. Решението д...

БСП няма да се върнат в парламента, защото не били изпълнени всички условия, които са поставили на управляващите. Настояват за въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната. От левицата вече са изпратили сигнал до Венецианската комисия за направените промени в изборното законодателство у нас, по същата тема организират и среща с европейските посланици през другата седмица.


БСП няма да се върне в парламента въпреки оттеглените промени от Изборния кодекс

БСП няма да се върне в парламента въпреки оттеглените промени от Изборния кодекс

БСП няма да се върне в парламента, защото не били изпълнени всички условия, които поставили на управляващите. Те настояват за въвеждане на машинно гла...

Хамид Хамид от ДПС заяви за "По света и у нас", че въобще не е изненадан от решението на ГЕРБ за стъпка назад по темата Изборен кодекс.

ДПС не са изненадани от оттеглянето на промените в Изборния кодекс

ДПС не са изненадани от оттеглянето на промените в Изборния кодекс

Хамид Хамид от ДПС заяви за "По света и у нас", че въобще не е изненадан от решението на ГЕРБ за стъпката назад по темата Изборен кодекс.

Приемането на промените в изборния кодекс бяха спроводени с обществено недоволство,протест и предупреждение от омбудсмана Мая Манолова, че ще сезира Конституционния съд. В предаването "Още от деня" Манолова заяви, че ще проследи докрай дали ще бъдат върнати съществуващите текстове в изборния кодекс и тогава ще реши дали да сезира Конституционния съд.

Мая Манолова - омбудсман: Защото наистина се затруднявам на кое да вярвам - дали на Цветанов от събота или на Цветанов от понеделник и дали това, което са решили сутринта към този момент е все още актуално. Така че нека изчакаме реалните действия, реалните решения и тогава да действаме и ние. Тук разсъждения от сорта на кое мнозинство било избрало тази ЦИК, кое мнозинство било приело този Изборен кодекс - това е абсолютно несериозно поведение.
Омбудсманът ще изчака с конституционната жалба за изборните правила

Омбудсманът ще изчака с конституционната жалба за изборните правила

Мая Манолова съобщи в предаването "Още от деня", че ще изчака с внасянето на конституционната жалба за промените в Избирателния кодекс, след като ГЕРБ...

След днешното решение на ГЕРБ вицепрезидентът Илияна Йотова коментира избора на нов ЦИК.

Илияна Йотова - вицепрезидент: Грозното ще бъде 100 дни преди европейските избори да не бъдем европейци и да има пазарлъци за определени личности наддаване за едни или други, противоборство и партизанщина между партиите няма да бъде добър сигнал.

От Президентството съобщиха за БНТ, че промените в изборния кодекс вече са постъпили при тях и предстои държавният глава Румен Радев да обяви позицията си.