НОВИНИ

Горещ телефон за качеството на храните по празниците

От Агенцията по храните започнаха традиционните предпразнични проверки в търговски обекти, складове и заведения. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се пресекат опитите за злоупотреби на производители и търговци. Дежурни екипи ще проверяват и в празничните дни до 3 януари - най-вече по сигнали на потребителите, подадени онлайн, или на горещия телефон на Агенцията.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:34, 21.12.2015
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Само за няколко часа днес инспекторите в Бургас направиха близо 10 предписания за по-добра хигиена и съставиха 2 акта на обекти, извършвали търговска дейност, без да са регистрирани.

Подобна е ситуацията и в столицата. Инспекторите проверяват всички видове хранителни стоки, но акцентът преди празниците са продуктите от животински произход.

Д-р Силвия Каменова - главен инспектор, БАБХ: Едно от най-често срещаните нарушения е презареждането на обектите, свръх техния капацитет. И независимо че продуктите, които се доставят са в срок на годност, не се ли съхраняват правилно, това би довело до развалянето им.

При проверката с инспекторите днес установихме, че въпреки традицията за домашно приготвени ястия, все повече домакини си помагат с готови храни от магазина или направо с менюта за Бъдни вечер или Коледа от ресторанти.

"Ще приготвя пълнените чушки, другото ще купя. Дори тиквеника ще го купя, защото така излиза по-евтино. Иначе бих искала сама да приготвя всичко, но с малко дете малко трудно ще стане", споделя домакиня.

И още една тенденция се наблюдава тази година при пазаруване за празниците. Все повече здравословната храна е на мода и хората се замислят какво слагат на масата. Много семейства например ще хапнат на Бъдни вечер царевична питка вместо пшеничена с глутен.Или пък хляб от лимец.

Мая Костова - търговец: С лимец особено напоследък много се търси. Нищо, че е по-скъп - хората си го търсят.

Заглеждат се по Е-та, съдържание на продукта и... ако не им хареса се отказват.

Дежурни инспектори ще извършват проверки и по време на празниците. За нередности може да се обаждате на горещия телефон на Агенцията по храните 0700 122 99.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Париж ще правят новогодишно тържество без заря
В Париж ще правят новогодишно тържество без заря
Даниел Митов: България е врата към Европа за Иран
Даниел Митов: България е врата към Европа за Иран