НОВИНИ

Според прогнозите за референдума в Турция, битката ще е оспорвана

Победата на турския президент Реджеп Ердоган на предстоящия в неделя конституционен референдум далеч не е сигурна. Крехкият превес в полза на Ердоган е в рамките на статистическата грешка.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
20:18, 14.04.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света

В неделя Турция ще гласува "за" или "против" президентска република. Прогнозите сочат оспорвана битка между президента Реджеп Ердоган и опозицията.

Откакто преди 15 години партията му спечели за първи път парламентарни избори в Турция, Реджеп Ердоган излезе победител в още 10 всенародни вота - четири парламентарни, три местни, едни президентски избори и два конституционни референдума. В неделя обаче предстои най-голямото изпитание за политическата му кариера и за бъдещето на Турция.

Според социолозите електоратът е разделен наполовина, като дори сред привържениците на Партията на справедливостта и развитието битуват съмнения по отношение на реформите, за които настоява лидерът им. Разцепление има и сред националистите. Лагерът на Ердоган описва проекта за нова конституция като средство за създаване на ефективно управление. Президентска република, в която няма да има нестабилни коалиционни правителства.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: "След 16 април някои неща ще е трудно да се случват. Защото ако имаш мерак да управляваш Турция, няма да можеш като навремето да седнеш на премиерския стол само с 15 процента от гласовете."

Опозицията вижда в увеличаването на правомощията на президента опасен завой към авторитаризъм и диктатура.

Кемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия: "Един човек ще решава колко министри и вицепрезиденти да има в правителството и какво да правят те. Парламентът няма да има никакво значение."

Турция е в извънредно положение от опита за преврат на 15 юли миналата година. Десетки хиляди са арестуваните, а над 100 хиляди са уволнените предполагаеми поддръжници на сочения за организатор на метежа Фехтуллах Гюлен. Сред засегнатите има журналисти, съдии, университетски преподаватели. Мирният процес с кюрдските бунтовници е вече история. А, както изглежда, и европейското бъдеще на Турция, за което Ердоган беше дал заявка още в началото на управлението си.

Реджеп Ердоган, лидер на Партията на справедливостта и развитието - 2012 година: "Несъмнено, в желанието си за европейско членство ние виждаме най-важния проект за модернизация и демократизация от основаването на републиката ни."
Реджеп Ердоган, президент на Турция - 2017 година: "Никога не сме се възприемали като страна извън Европа, но вече 54 години не ни приемат в Европейския съюз. Така че сега ще започне нова ера. 16 април е датата, на която ще преразгледаме решението си."

Ердоган даде гласно заявка за президентска република на парламентарните избори през 2011 година. Но от тогава така и не можа да получи квалифицирано мнозинство, за да ги осъществи с депутатски вот. Затова „Да" или „Не" ще каже в неделя народът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митинги за и против в Истанбул преди референдума за конституционни промени
Митинги "за" и "против" в Истанбул преди референдума за конституционни промени
Разбиха нелегален цех за преработка на тютюн в село Црънча
Разбиха нелегален цех за преработка на тютюн в село Црънча