НОВИНИ

За какво разговаряха Доналд Тръмп и Ангела Меркел във Вашингтон?

Ядрената програма на Иран, историческата среща между Севера и Южна Корея, санкциите срещу Русия, както и двустранните отношения - това бяха акцентите в разговорите между канцлера на Германия - Ангела Меркел и президентa на САЩ - Доналд Тръмп. Меркел беше на кратко посещение във Вашингтон. Това е първата ѝ визита извън Европа след началото на 4-я ѝ мандат. Още за срещата на двамата лидери - в следващaта минута.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:23, 28.04.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

За разлика от първата среща между канцлера Меркел и президента Тръмп в Овалния кабинет, преминала доста хладно и без ръкостискане, втората премина в дружеска атмосфера. Американският държавен глава направи всичко възможно, за да покаже, че между него и германския канцлер няма напрежение и Вашингтон и Берлин се радват на хармонични отношения.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: "Работим по много различни проекти, включително търговията, НАТО, военните теми. И имаме много добри отношения, при това от самото начало, въпреки че много не го разбират. Но ние знаем това и разбираме, че то е важно. Тя е необикновено жена и е чест да бъде в Белия дом. Благодаря!"
Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Много ви благодаря за топлия прием и за поздравленията. Знаете, отне ни малко време да съставим правителство. Това е истината. Но мисля, че беше много важно първото ми посещение извън Европа да бъде в САЩ, да дойда във Вашингтон, за да подчертая отново, че искаме да задълбочим нашите отношения."

По отношение на Иран Тръмп заяви, че страната няма да произвежда ядрени оръжия, но отказа да обяви, дали планира да използва сила срещу Техеран. Според Ангела Меркел, сделката с Иран далеч не е перфектна, но подчерта, че по казуса трябва да се търси решение. До 12 май Доналд Тръмп трябва да обяви дали Вашингтон ще се откаже от ядрената сделка с Иран.

Иска ми се този проблем да беше решен от предишните администрации - това заяви Тръмп за сложните отношения между Северна и Южна Корея. По думите му обаче, негова отговорност пред света e да реши този проблем. Меркел приветства срещата между Мун Дже-ин и Ким Чен-ун и заяви, че се надява това да е първата крачка към едно по-добро бъдеще. Тръмп и Меркел са обсъдили е ефекта на антируските санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мир между Северна и Южна Корея до края на годината?
Мир между Северна и Южна Корея до края на годината?
Българските участници в Евровизия 2018 заминаха за Лисабон
Българските участници в "Евровизия 2018" заминаха за Лисабон