НОВИНИ

За какво разговаряха Румен Радев и Еманюел Макрон в Елисейския дворец?

Отбраната, икономическото сътрудничество и образованието са трите области, в които България и Франция ще развиват двустранните си отношения. Това посочи френският президент Еманюел Макрон след разговор в Елисейския дворец с българския държавен глава Румен Радев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:15, 04.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Президентът Радев похвали визионерските виждания на Еманюел Макрон за бъдещето на Европа. Подчерта, че българското председателство е добра предпоставка за по-тясно сътрудничество, защото страната ни има амбицията не само да бъде посредник и координатор, но да постави на масата и най-критичните проблеми на ЕС.

България е важен партньор по отношение на европейската ни политика. Ще подкрепяме страната ви по време на председателството на Съвета на ЕС, посочи Макрон и изброи сферите, в които двете страни може да си сътрудничат успешно.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Искаме да развием двустранните отношения в три области по отношение на отбраната. Имаме общи перспективи в тази област, за които ще работим заедно за конкретни резултати. По отношение на икономическото сътрудничество, инвестициите в двете посоки да се увеличат през следващите месеци и по отношение на образованието и на висшето образование - искаме да имаме конкретни резултати по отношение на висшите служители.

Румен Радев подчерта значението на кохезионната политика. Според него, тя не е просто трансфер на средства, но също и фактор за политическа и социална стабилност на съюза.

Румен Радев - президент на Република България: За да има ефективна кохезионна политика, трябва да има и ефективни мерки за борба с корупцията. За това ние в България също работим усилено.

Сътрудничеството в отбраната и сигурността са важни за бъдещето на Европа е мнението на двамата президенти. Радев напомни, че е изключително важно България като външна граница на ЕС в скоро време да стане част от Шенген, защото това означава и защита на сигурността на всеки гражданин на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръкописът на първата история на България беше показан в Благоевград
Ръкописът на първата история на България беше показан в Благоевград
Брюксел и Лондон без цялостно споразумение за Брекзит
Брюксел и Лондон без цялостно споразумение за Брекзит