НОВИНИ

Четири истории за връзката между хора и животни

Какво свързва хората с животните? Биляна Бонева разказва в четири истории.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:50, 10.02.2018
Чете се за: 01:21 мин.
Още

Прочут е като „гласът на природата“. От десетилетия тя „говори“ чрез него. Сър Дейвид Атънбъро - британският журналист, който накара хората да гледат по друг начин на животните, на растенията и на Земята. Казва, че има две страсти - природата и телевизията. Намерил е допирната точка в документалните филми.

Бил е по най-дивите кътчетa на Земята и се срещал с най-екзотичните животински видове на нашата планета. Ревностен защитник на природата, Дейвид Атънбъро не обича да поучава; винаги се е опитвал да накара хората да се наслаждават и забавляват от общуването с нея. „Да наблюдаваш природата е една от най-големите радости, които животът може да предостави", обича да казва 91-годишният журналист.

Дейвид Атънбъро: Намираме се в уникален етап в историята. Никога преди не сме имали толкова голямо осъзнаване какво правим на планетата и никога не сме имали такава сила да направим нещо за нея.

Той също е от ревностните защитници на природата. Страстен почитател на океаните, приятел на живота в тях и враг на всеки, който се опитва да посегне на застрашения воден свят.

;;

Пол Уотсън. Капитанът на „Сий Шепърд“, който води неуморими битки с онези, които държат харпуни и се занимават с китоловна дейност.

Пол Уотсън обича да танцува по ръба на закона. Не едно правителство иска да го види в затвора. Но Уотсън никога не е криел, че предпочита да зачита правилата на океана, отколкото тези на хората.

Пол Уотсън: Със сигурност това си струва риска да бъда арестуван. Със сигурност си струва да направя тази жертва - свободата ми да бъде ограничена. Това е нещо много по-голямо от всеки от нас. То се отнася до защитата на океаните и на целия човешки вид. Защото ние пренебрегваме основната система, която поддържа живота - океаните. Загинат ли океаните, загиваме и ние.
;

Страст, която понякога е трудно да бъде разбрана. През голяма част от живота си и за голяма част от научните среди тя е била „странницата“, която обича шимпанзета. Определение, което не отказало Джейн Гудол да изучава света на приматите и да се бори с човешките предразсъдъци...

Неразбран остава и Дин Дин - който всяка година изминава 8 хиляди километра, за да се върне при своя спасител. Трогателното приятелство между пингивина и рибаря започнало пред 2011-та година, когато възрастният мъж спасил птицата от петролен разрив. Оттогава Дин Дин идва всеки февруари при своя приятел и остава с него няколко месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бирена йога - ново удоволствие в света на спорта или начин да разпуснем
Бирена йога - ново удоволствие в света на спорта или начин да разпуснем
В Монтана и Видин посрещат новия митрополит Даниил
В Монтана и Видин посрещат новия митрополит Даниил