НОВИНИ

За Кодекс за административните нарушения и наказания се обяви Евгени Диков

Не конституционни промени, а Кодекс за административните нарушения и наказания - за това се обяви сегашният директор на националното следствие Евгени Диков по време на изслушването му за член на ВСС.

bnt avatar logo
от БТА
16:00, 13.05.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
кодекс административните нарушения наказания обяви евгени диков

Той повтори тезата си, че трябва да има разделяне на простъпки и престъпления, промени в НПК за въвеждането на модерните технологии в разследването и отпадане на излишен формализъм. Според него в НК трябва да се сложи край на архаичността, да намерят място "новите" престъпления. Диков обясни обаче, че ВСС няма законодателна инициатива, но може да е мост. Той смята, че следващият състав на ВСС трябва да работи за намаляване на натовареността.

И три мандата начело на НСлС не са достатъчни да се заличат резултатите от едно среднощно парламентарно заседание, на което професията бе посечена, каза Диков, като по този начин обясни орязаните правомощия на следователите. Но изрази надежда за професията, като цитира данни, според които на конкурса за младши следователи са се явили 46 кандидати за едно място.

Според Диков програмното бюджетиране трудно може да се въведе във ВСС. Ние не можем да предвидим колко самолета ще паднат, колко терористични актове ще се извършат, мотивира се директорът на националното следствие.

Според него натовареността на следователите зависи преди всичко от благосклонността на окръжния прокурор.

Следователи от националното следствие споделиха, че се чувстват като на доизживяване (заради малкото дела), при положение че колегите им от следствения отдел на спецпрокуратурата и на СГП изнемогват. И поискаха от Диков решение на проблема.

Гласуването за Евгени Диков е следващата събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Г-7  подписа манифест за всеобхватно икономическо развитие
Г-7 подписа манифест за всеобхватно икономическо развитие
23 души загинаха при автобусната катастрофа в турския курорт Мармарис
23 души загинаха при автобусната катастрофа в турския курорт Мармарис