НОВИНИ

За кравите и времето

Пак ще бутаме стрелките на часовника. Това правим близо 40 години безропотно. И безмислено. И безумно. Ще пестим от свещи. Такава е идеята. Но за да спестим, първо трябва да ги купим, да изключим тока. И свещите да са от най-скъпите. За да може да се каже, че наистина пестим нещо. И то толкова пари, че да си струват всички останали неудобства. Объкването, раздразнение, препуснати срещи, депресията, върхово натоварване на енергийната система.

Мария Чернева
от Мария Чернева
17:00, 29.10.2016
Чете се за: 00:41 мин.
Истории

Пак ще бутаме стрелките. Реликтов спомен от преди 2 века и половина, когато на хората с часовници им хрумнало да го направят. И вероятно си струва научен трактат, за онези механизми в човешката психика, които правят възможно поколенческо пристрастяване към този вреден навик. Човешка психика или овча. Като се започне с Европарламента. Където осъзнали се депутати от различни страни настояват да се отмени съответната директива заради доказани вреди. И където ресорната еврокомисарка арогантно отговаря - това не спада към големите теми.

В Европа, само Исландия не променя времето си. Там са приели че им е по-изгодно не астрономическото, а лятното време. На лятно останаха и в Русия. Освен че се съобразиха с неудобствата на гражданите си, се съобразиха и с проблемите на животните. Както казва Медведев - "Да не говорим за нещастните крави, които не разбират смяната на часовете и защо доячките идват при тях по друго време".

Но не, ние пак ще бутаме стрелките. Въпреки че лятното часово време е по-изгодно за нас. И въобще има смисъл само в страните, в които дните през лятото са по-дълги, отколкото през зимата. Кое му е толкова трудно за разбиране? И не може да е европейски въпрос. А национален. И не пречи с достойнство да се отделим от стадото. Нека да е лято. Ако не за удобство на овцете, то поне за кравите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румяна Бъчварова инспектира участъка, по който се строи оградата на границата
Румяна Бъчварова инспектира участъка, по който се строи оградата на границата
Бразилия планира да увеличи петролния си добив  през 2017 година
Бразилия планира да увеличи петролния си добив през 2017 година