НОВИНИ

За кърменето на обществени места

Майки се обявиха за кърменето на обществени места. Над 50 кърмещи жени взеха участие във фотосесията "На светло". Нейната цел е да покаже, че кърменето не е нещо срамно и практикуването му в градска среда не трябва да е табу за майките. Екипът ни направи и социален експеримент, като снима реакциите на хората в мола при вида на майки, който кърмят. Вижте!

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
20:12, 25.05.2017
13310
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Още в самото начало, когато Ирина започна да кърми 9-месечната си дъщеря Екатерина в мола, две възмутени тийнейджърки коментираха, че според тях е по-подходящо майката да отиде в тоалетната.

Ирина Василева
"Дори от близки ми се е случвало да имам коментари: "Ама чакай сега, как тука на масата ще кърмиш?" Еми, ние на масата ядем, засега това е в менюто на детето."

Охраната на мола се намираше в непосредствена близост до кърмещата майка, но не я помоли да се премести в стаята за кърмене, както се е случвало преди. Кристина също накърми почти 2-годишния си син в търговския център. Тя често получава упреци за напредналата му възраст и кърменето.

Кристина Павлова
"Не е ли време да го отбиваш? Докога ще продължава да суче? И позната фраза "Крали Марко"."

Тези коментари обаче не притесняват майката и тя ще спре да го кърми, когато синът ѝ Криско сам се откаже. Фотосесията "На светло" е заснета на емблематични софийски места. Тя цели да покаже карсотата на кърменето и да обърне внимание на широко разпространената обществена нагласа, че това е нещо срамно и твърде интимно, за да се случва на обществени места.

Михаела Божанкова
"Смята се, че е неприлично, срамно, сексуално, скандално, демонстративно и какво ли още не, а то всъщност не е такова. Това е най-нормалното нещо на света."

Михаела не се покрива като кърми, а просто си купува специални дрехи за кърмачки.

Михаела Божанкова
"Ти покриваш ли си главата като ядеш навънка? Хах."

Основното послание на кампанията е майките да не се срамуват да нахранят детето си, когато и където се случи да огладнее. И най-важното да не се забравя фактът, че гърдите на жената са направени именно за кърмене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп: ​НАТО трябва да се фокусира върху борбата с тероризма
Доналд Тръмп: ​НАТО трябва да се фокусира върху борбата с тероризма
Здравният министър Николай Петров ще приеме оставката на шефа на онкологията
Здравният министър Николай Петров ще приеме оставката на шефа на онкологията