НОВИНИ

Каква е модата на о. Мадагаскар?

Модната индустрия в островната държава Мадагаскар, където млади дизайнери се вдъхновяват от обичаи, традиции и природата в страната и създават истински шедьоври.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:36, 08.10.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света
Ситрака Ракота: Моята работа е моята страст. Работя през цялото време. Обичам това, което правя.

Ситрака Ракота се впуска в океана на модния бизнес преди две години. Много цвят и много бродерии. Това са запазените марки на 35-годишната дизайнерка. Няколко шивачки ѝ помагат да реализира идеите си. Благодарение на социалните мрежи моделите ѝ вече се продават в САЩ и Азия. Тя обаче знае, че мадагаскарският моден бизнес има да извърви дълъг път.

Около 80% от жителите на острова живеят с по-малко от 2 долара на ден, т.е. средства за скъпи дрехи няма, а пазарът е залят с евтина китайска стока , обяснява Ситрака, но не се отчайва.

Последната ѝ колекция е своеобразна разходка из Мадагаскар и е вдъхновена от културата на острова. Върху свободните бели рокли е изобразила различните и живописни региони на родината си.

Ситрака Ракота: Този път исках да поканя хората да пътуват из Мадагаскар. Тук има и социален момент, защото хората от острова нямат възможност да пътуват, причината е липсата на средства, затова си казах, ще поканя хората да попътуват с моята колекция.

Освен малък магазин в столицата Антананариво, новите модели на Ситрака бяха показани по време на изложение на местни производители.

Сахажа: Всичко е много красиво. Нямах намерения да пазарувам, но всичко те кара да го купуваш, особено когато е на разпродажба.

Дизайнерката се надява да убеди клиентите, че авторските дрехи са много по-качествени от китайските, и че покупката им е подкрепа за местния бизнес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бисер Петков: С 6.6% се увеличават пенсиите от 1 юли догодина
Бисер Петков: С 6.6% се увеличават пенсиите от 1 юли догодина
31 октомври е крайният срок за заявления за целева помощ за отопление
31 октомври е крайният срок за заявления за целева помощ за отопление