От общинското предприятие "Чистота" в Пловдив обновиха програмата си за подобряване на качеството на въздуха в града. Градските еколози отчетоха, че всички храстови метли на служителите в дружеството вече са подменени с пластмасови, а ръчното метене...

От общинското предприятие "Чистота" в Пловдив обновиха програмата си за подобряване на качеството на въздуха в града. Градските еколози отчетоха, че всички храстови метли на служителите в дружеството вече са подменени с пластмасови, а ръчното метене поетапно се заменя от машинно с помощта на новите 10 мултифункционални автомата за отстраняване на уличния прах.

Инертните материали за почистване на снега и леда тази зима са били почти напълно заменени с химически, а след всяко зимно дежурство улиците са се измивали основно с вода. От общинското предприятие планират да подменят най-интензивно работещата сметосъбираща техника с нови 4 хибридни машини и доставката на още 15 мултифункционални метачни апарата.

Припомням, че според изследване на италианския статистически институт от 2010-та година въздухът на Пловдив бе обявен за най-замърсения с фини прахови частици в цяла Европа. В отговор неправителствени организации и граждани от града на тепетата заведоха дело срещу общината. Към момента процесът се води пред окръжния съд в Смолян заради отводи на пловдивските магистрати.