Кафето е актуална тема в ежедневието ни. Чисто или с мляко, дълго или късо, кофеиновата напитка продължава да бъде любима на милиони. Дали да го пием сутрин, дали то е вредно за нас или пък всъщност ни помага. Наш репортер се свърза с диетолог, кардиолог, невролог и кафе експерт, за да разбие или да подкрепи твърденията за кафето.

Според експерти кафето не вреди, а всъщност ни помага и съдържа много антиоксиданти.

д-р Валентина Гайкич - кардиолог: В него се съдържа допамин, който дори се използва и при лечение на паркинсон. Също и от Алцхаймер, редуцират се тези плаки, които се образуват в мозъка, които предизвикват Алцхаймера и кафето подобрява паметовата функция на мозъка.

Ако страдаме от сърцебиене, д-р Гайкич ни препоръчва кафе с по-ниско съдържание на кофеин.

д-р Валентина Гайкич - кардиолог: Друга причина за сърцебиене от кафе, това е при хора, които не пият редовно кафе, а пият инцидентно. Тоест техния организъм не е свикнал с кафето.

Диетолозите пък дават точна формула за препоръчителна дневна доза.

д-р Велислав Георгиев - диетолог: Препоръчва се 5 мг кофеин на килограм телесно тегло. Например, 1 кафе еспресо има между 70 и 80 мг кофеин. Тук, обаче, трябва да се обърне внимание на това как действа на стомаха, на стомашно-чревния тракт. Кафето на гладно може да предизвика гастрит.
Ползите от кафето за здравето са повече от вредите

Ползите от кафето за здравето са повече от вредите

Хората, които пият три до четири чаши кафе дневно, е по-вероятно да извлекат ползи за здравето си, отколкото да си навредят, предаде Ройтерс, позовава...

Други проучвания твърдят, че повечето хора пият кафе заради пристрастяването си към него.

акад. проф. д-р Иван Миланов - председател на Българско дружество по неврология: Кафето действа върху определени рецептори в мозъка и в нервната система изобщо. С това се обяснява и неговия ефект върху паркинсоновата болест. И когато една субстанция действа върху рецептори винаги може да се получи пристрастяване. Ако консумираш големи дози кафе, пристрастен си към него и го спреш внезапно възниква главоболие, което се дължи на спирането на кафето.

Един от най-добрите експерти в Италия ни отговори на въпроса кое е идеалното кафе.

Алесандро Сфорца - експерт и производител на кафе: Смесването на видовете Робуста и Арабика е перфектното балансирано еспресо. От него можете да получите най-добрия аромат и плътност. Добавянето на мляко е създадено, за да задоволи нужните на тялото от сутринта до обяд. Да добавиш мляко е полезно, а и зависи от страната, в която си. Има страни, които харесват еспресо с мляко, има и страни, които харесват еспресото чисто. В Италия 80% на консумацията на кафе е с мляко. Важното при всички случаи е когато добавяш мляко все още да усещаш вкуса на кафето.

Консумацията на повече от три чаши кафе дневно не е свързана с вреди, така че се насладете на сутрешното си кафе без вина.

Кафето помага за отслабване и увеличава желанието за спорт

Кафето помага за отслабване и увеличава желанието за спорт

Кафето може да се окаже много важно в борбата със затлъстяването, защото съдържащият се в него кофеин помага за изгаряне на калориите, като увеличава...

Между 10 и 12 часа е най-подходящото време за чашка кафе

Между 10 и 12 часа е най-подходящото време за чашка кафе

Повечето хора започват деня с чаша кафе. За съжаление това не е най-подходящото време за ободряващата напитка. За повишаване на работоспособността е п...