Огромното по мащабите си свлачище на пътя между Смолян и Мадан е все още активно и е много опасно, предупреждават специалистите. Пътят остава затворен за пореден ден. Разчистването в момента е невъзможно заради опасност от нови срутвания. В района е забранено преминаването дори пеша. И въпреки това десетки хора поемат риска да минат покрай свлачището, за да стигнат до работата си в Смолян.

Смолян Мадан

В района на свлачището днес е спокойно, макар че днес валя дъжд, предаде репортерът на БНТ Величка Петкова. Няма още свличания на големи земни маси, но опасността съществува постоянно. Въпреки това, дори в тъмната част на деня тук минават хора, защото това е единственият им път от домовете им до работа.

Николай Мелемов - кмет на Смолян: Все още дейността по разчистването не е започнала, защото утре ще има специалисти от София, които да предпишат точните мерки, за да не се рискува животът на работещите. Аз не съм специалист, но наистина площта е огромна - над 20 декара, които потенциално могат да слязат на пътя, а даже да запушат реката, така че достатъчно опасно. Затова и забранихме преминаването - вярно минават хора и сега, но те вече минават на свой риск.

Според зрителски сигнал от близкото село Тикале, една от възможностите да се е активизирало свлачището е намиращата се в района каменна кариера. Екипът на БНТ се обърна към община Смолян с въпрос как се следи дейността на кариерата и от там категорично отхвърлиха предположението кариерата да е виновна за свлачището, тъй като са в различни скални масиви.

инж. Мариана Цекова - зам.-кмет на Смолян: То е невъзможно това, защото всичките тези инертни материали, вход колкото са има и изход, те няма как да има нерегламентирано такова действие. Не знам хората защо, вижте, мисля че в този момент, в това бедствено положение за тях, защото това наистина си е бедствено положение е логично те да бъдат притеснени и да търсят причината някъде другаде, а не в тектониката.

Каква е причината за активизирането на свлачището и какво ще се прави от тук нататък, ще разберем утре. Междувременно се строи обходен път, за да се заобиколи свлачището и така хората от 11-е блокирани села да се придвижват с автомобилите си. Пътят ще бъде отворен само за леки коли. Тежкотоварният трафик е пренасочен през Рудозем.