Висшият съдебен съвет не успя да избере нов административен ръководител на Софийския градски съд. За поста се надпреварваха Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. Никой от двамата обаче не успя да събере необходимите 8 гласа на съдийската колегия. Софийският градски съд е без председател от октомври миналата година, след напускането на Калоян Топалов.

След близо четири часа дебати магистратите така и не избраха нов ръководител на Софийския градски съд.

Лозан Панов: Имаме пет гласа за съдия Евгени Георгиев и два гласа за съдия Михайлов. Имаме седем гласа против. Нямаме избор.

Първи магистратите изслушаха Евгени Георгиев. Основните въпроси към него бяха свързани със спечелени стипендии за обучение в САЩ и Германия. Членовете на ВСС поискаха обяснение от Георгиев и за негови акции във фалиралата КТБ - общо 58 на брой. Пред магистратите той обясни, че са закупени през 2008 г. и днес вече не струват нищо. След края на изслушването Георгиев остана лаконичен относно неуспешния избор.

Евгени Георгиев: Трябва да бъдем по-добре подготвени. Кое не ви достигна? Не мога да кажа. В момента има временно ръководство и то ще продължи да работи.
Отложиха избора за председател на Софийския градски съд

Отложиха избора за председател на Софийския градски съд

Изборът на нов председател на Софийски градски съд беше отложен от съдийската колегия на ВСС. Причината е, че единият от кандидатите - Светлин Михайло...

Въпросите около втория кандидат Светлин Михайлов бяха насочени към доходите, които е декларирал. Бившият ръководител на Софийския градски съд притежава малко над 1 милион лева, които според него са от законни инвестиции в имоти. Михайлов заяви, че е станал жертва на публикации, които са представили невярна информация за броя на имотите, които притежава. Той обвини медиите за влошеното си здраве, заради което беше в болница. Именно това наложи отлагането на избора на титуляр миналия месец.

Светлин Михайлов: Нито имам шест апартамента, за да се прави опит за паралел с други хора, нито имам множество сделки.

След проваленото гласуване съдийската колегия на ВСС трябва да открие нова процедура.