НОВИНИ

За повече средства за извънболнична помощ настояват общопрактикуващите лекари

Увеличение на средствата за първичната извънболнична медицинска помощ за следващата година искат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Те предлагат и отпадане на вторичния профилактичен преглед на пациентите. Проблемите гилдията обсъжда на Четвъртия конгрес по обща медицина в Пловдив. Той събра 1300 лекари от страната и чужбина.

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 24.11.2018
Чете се за: 01:20 мин.
Още

Над 1300 лекари от страната и чужбина вземат участие в Конгреса по семейна медицина в Пловдив. Основна тема за българските представители е бюджета на Здравната каса за следващата година. От Сдружението на общопрактикуващите лекари обявиха пред БНТ, че обещанията на министерството и Здравната каса за повече средства за извънболнична медицинска помощ не са изпълнени.

Според семейните лекари това противоречи на препоръките на Световната банка и Световната здравна организация за процент от бюджета, който страната ни трябва да заделя за първична помощ.

От Сдружението заявиха, че България е изправена пред свръххоспитализация на пациенти, като една от причините е, че не се използват адекватно възможностите на доболничната помощ.

Друг голям проблем пред здравеопазването ни е все по-голямото намаление на броя на общопрактикуващите лекари у нас. От началото на здравната реформа своята практика са прекратили 1500 семейни медици.

През последните три години у нас се налага тенденция за намаляване на финансирането на първичната медицинска помощ, обявиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари. Медиците са категорични, че при заложени в бюджета на Здравната каса за догодина 225 милиона за първична помощ, реалното увеличение е по-малко от обявеното от ресорното министерство.

доц. Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари: Това, което ние сме заявили в нашето становище, увеличение на бюджета 6,5% от здравноосигурителните плащания, което е доста повече отколкото тези 5,4 процента, които имаме в момента.

Личните лекари настояват и за отпадане на вторичния профилактичен преглед, с мотива, че пациентите масово не се явяват, като вместо него предлагат въвеждането на допълнително чернодробно изследване. От Сдружението обявиха, че броят на общопрактикуващите лекари в страната е на критичния минимум, и 25 процента от тях са в пенсионна възраст.

д-р Николай Брънзалов - зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари: Всички общопрактикуващи лекари в България са 4300. Извадете, само в София са 1000 човека, правете си сметката какво става в провинцията, действително е страшно.
д-р Светослав Стефанов - общопрактикуващ лекар, Търговище: Търговишка област мисля, че е с най-малко лекари средно на пациент, в смисъл има голям недостиг. Няма млади лекари, които да работят сред нас. Най-младият колега е на 40 години.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари са категорични, че потребителската такса трябва да се плаща от всички, а след това държавата да възстановява средствата на пациентите.

Четвъртият международен конгрес по семейна медицина в Пловдив продължава до неделя. В края на форума ще бъде връчена и наградата „Семеен лекар на годината".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джамбазки: Обединени патриоти трябва да се явят заедно на евроизборите
Джамбазки: "Обединени патриоти" трябва да се явят заедно на евроизборите
В Париж отново ще протестират срещу цените на горивата
В Париж отново ще протестират срещу цените на горивата