НОВИНИ

​За повечето българите националните интереси са по-важни от глобалните

България е сред първите десет държави в света по привързаност към националните интереси. Това сочи изследване на световната асоциация „Галъп интернешънъл". Мнозинството от българите смятат, че националните интереси на страната трябва да са приоритетни пред глобалните. Само 9% поставят на първо място международното сътрудничество и глобализацията.

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 12.05.2019
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

С приближаването на европейските избори, винаги се поставя въпросът, кое е приоритет - националните или международните интереси. За българите отговорът е почти еднозначен - националните. Този отговор са посочили 81% от анкетираните. Едва 9% са на обратната позиция. Дори тези, които нямат мнение са повече - 10%.

Оказва се, че страната ни е представителна за световните тенденции. Гражданите по света решително предпочитат националните интереси. 70% избират тази опция пред международното сътрудничество и глобализацията.

Най-големите поддръжници на националната идея са в Африка - 87% от хората там поставят на първо място държавните проблеми. В Етиопия този дял достига до 92%. На другия полюс е Япония, където посочилите, че нямат мнение са преобладаващата част от населението - 42%.

;

В регионално отношение най-много привърженици на тезата, че глобалното е над националното е Русия - една четвърт от населението мисли така.

В Западна Европа закономерно водещи поддръжници на националната идея са Италия, Чехия и Обединеното кралство. А сред балканските държави, това са Албания и Сърбия. В страните от Европейския съюз двама от трима гласоподаватели обръщат гръб на глобализацията. Подкрепата за нея е по-висока от 30% само във Финландия и Германия, въпреки че и там националните интереси си остават с приоритет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа църковна служба след атаките в Шри Ланка
Първа църковна служба след атаките в Шри Ланка
16 000 билета са изкупени за финала на Купата
16 000 билета са изкупени за финала на Купата