НОВИНИ

За прочита на комунизма: проф. Искра Баева и Методи Андреев в „Още от деня“

В студиото на „Още от деня“ проф. Искра Баева и Методи Андреев проведоха дискусия за начина, по който да се поднесе периода на комунизма в България в учебниците по история. Според проф. Баева и в момента периодът се изучава достатъчно плуралистично, но според Методи Андреев това далеч не е така.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 05.02.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Според Искра Баева в учебниците по история вече има информация и за съветската окупация, и за народния съд. Тя подчерта, че от 1996 г. насам има плурастични учебници.

Според Методи Андреев е признато, че България е единствената държава от бившия комунистически блок, където историята за периода не се изучава адекватно. Той допълни, че е ключово какъв извод ще се извади за периода на комунизма.

Проф. Искра Баева се съгласи, че периодът трябва да се представи както и с добрите му страни като икономическото състояние на България, така и с безспорно отрицателните като репресиите и липсата на свобода на словото.

Двамата се обединиха около мнението, че е важно да се изучават причините.

проф. Искра Баева: Историята е история и тя е работа на историците. Всеки интелигентен човек трябва да търси причини за станалото, а не само да осъжда.
Методи Андреев: Според мен е излишно да спорим. Всички останали държави го правят и ние също трябва. Както каза Дянко Марков, „комунизмът е религия на злото“.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Контрабандата на цигари у нас с рекордно ниско ниво
​Контрабандата на цигари у нас с рекордно ниско ниво
Президентът на Малта на държавно посещение у нас
Президентът на Малта на държавно посещение у нас