НОВИНИ

За пръв път от 11 г. имаме спад на безработицата

За пръв път от 11 години имаме спад на безработицата, а с промените в Закона за насърчаване на заетостта тенденциите ще бъдат още по-положителни догодина. Това заяви днес от парламентарната трибуна министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на дебатите по промените в Закона за насърчаване на заетостта на второ четене.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:51, 26.10.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
пръв път имаме спад безработицата

Към края на септември и октомври т.г. безработицата е 7,7 % при средно европейско ниво 8,2%“ и това е постоянна тенденция, уточни Русинова. Аргументите й: икономическата активност на населението вследствие на преодоляната икономическа криза започва леко да се възстановява на пазара на труда. Целта на промените е да се натоварят областните комисии по заетост да предоставят два пъти в годината информация за пазара на труда. По този начин ще се подобрят до голяма степен инвестициите, които МТСП управлява чрез националния бюджет и ОП „Развитие на човешките ресурси“.

Чрез съвместното участие на работодателите, синдикатите, местните власти, службите на заетостта ще има възможност по-ясно да отчетат нуждите на всеки един конкретен регион и сектор. Така инвестициите в квалификацията на работната сила ще бъдат по – ефективни, подчерта Русинова.

И продължи - искаме да насърчим и хора, които имат възможност да си намерят работа в други населени места - промените предвиждат да се поеме пакет с разходите на такива хора за жилище, енергийни разходи и за детска градина. 19 хил. са обявените работни места, а 60 % от тях са в частния сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба Есенни багри - икебана и хайку в София
Изложба "Есенни багри" - икебана и хайку в София
Британците се редят на опашки 17 дни годишно
Британците се редят на опашки 17 дни годишно