НОВИНИ

За пръв път от половин век насам във Витоша беше издигнат нов заслон

За празника си Природен парк „Витоша“ получи специален подарък. За пръв път от половин век насам в планината над София беше издигнат заслон. Той е направен по уникален проект в стил 2050-та година и е осъществен с помощта на десетки доброволци. Откриването на новия Заслон проследиха Милен Атанасов и Филип Петков.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:01, 26.08.2018
7256
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Преди година беше само идея. После стана проект.

А сега е реалност. На 1940 метра надморска височина, до пътеката над Конярника, по маршрута между хижа Кумата и Черни връх.

Заслонът - начинание, което завихри ентусиазма, труда и подкрепата на доброволци-любители на планината. Запали ги архитектът Андрея Момерин, който упорито и сърцато доказваше, че може да издигне Заслон на бъдещето върху каменните останки на заслон от миналото, съществувал тук през 50-те години на миналия век.

Андрея Момерин, архитект: Така си го представях. Не толкова в архитектурния смисъл или в естетическия, а като място, където можеш да се подслониш и да намериш закрила.

„Не ме питайте как ще го пазим, важното е как ще го ползваме“. Така архитект Момерин очерта бъдещето на новото планинско съоръжение, което тепърва ще добие панели за собствено захранване, безжичен интернет и високи технологии, подчинени на основната му функция - да пази и спасява живот в суровите планински условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел отхвърля предложението на ЕС за по-бързо намаляване на парниковите емисии
Меркел отхвърля предложението на ЕС за по-бързо намаляване на парниковите емисии
Становище на фирма „Трейс Груп Холд“ АД за ремонта на пътя Мездра-Нови Искър
Становище на фирма „Трейс Груп Холд“ АД за ремонта на пътя Мездра-Нови Искър