НОВИНИ

За първи път България и Македония честват заедно 24 май в Рим

В италианската столица Рим за първи път делегации от България и Македония, водени от премиерите на двете страни - Бойко Борисов и Зоран Заев, честваха заедно Деня на славянската писменост. В българската делегация са още културният министър Боил Банов, представители на вероизповеданията у нас, на академичната общност и дейци на културата.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:17, 24.05.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Исторически ден за отношенията между България и Македония. За първи път заедно премиерите на двете държави Бойко Борисов и Зоран Заев се поклониха и поднесоха венец на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе". Те бяха заедно и в базиликата "Санта Мария Маджоре", бяха заедно и пред паметника на Иван Вазов.



;

След "Сан Клементе" двете делегации посетиха заедно и базиликата „Санта Мария Маджоре", където папа Адриан ІІ благославя славянската писменост и култура.

Бойко Борисов и Зоран Заев застанаха заедно и пред медиите на двете страни и поздравиха всички за празника. Изключителни дипломати за времето си - така българският премиер нарече Светите братя Кирил и Методий за успеха, който са постигнали именно тук в "Санта Мария Маджоре" пред Адриан Втори.

Двамата премиери бяха заедно и на официален обяд, даден в посолството ни в Рим от българския посланик Марин Райков, а малко преди това Бойко Борисов поднесе и венец пред паметника на Иван Вазов.

;

Българският премиер Бойко Борисов и официалната ни делегация пристигнаха първи в базиликата "Сан Клементе", посрещнати както от наши сънародници, така и от много посетители на базиликата от цял свят.

„Да празнуваме заедно, вместо да се караме", с тези думи Бойко Борисов посрещна македонския си колега Зоран Заев в "Сан Клементе".

Двамата се поклониха заедно пред мощите на Св. Кирил. „В Деня на писмеността всички, които идват тук, всички, които живеят зад граница, сърцата им са без граница", заяви след празничният молебен, който отслужи западно и средноеврепейския митрополит Антоний. След него молебен отслужиха и македонските духовници, които присъстваха на службата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнични шествия в цялата страна по повод 24 май
Празнични шествия в цялата страна по повод 24 май
България празнува Деня на българската просвета и култура (ОБЗОР)
България празнува Деня на българската просвета и култура (ОБЗОР)