НОВИНИ

За първи път мюсюлманин ще е кмет на Лондон

Лейбъристът Садик Хан стана кмет на Лондон. За първи път в историята британската столица ще има градоначалник мюсюлманин. Кандидатът на лейбъристите победи опонента си - консерваторът Зак Голдсмит с около 14 процента. Повече за новия кмет на Лондон от Биляна Бонева

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:42, 07.05.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Садик Хан - мюсюлманин, син на пакистански имигранти, които пристигнали на Острова през 60- те години на миналия век. Баща му бил шофьор на автобус, а майка му - шивачка. Хан има 7 братя и сестри. Детството му преминало в общински апартамент. В надпреварата за кметското място, той получи 57 процента от гласовете. Неговият съперник от консерваторите Зак Голдсмит спечели 43 процента.


Садик Хан: Благодаря Лондон. Лондон е най-великият град в света. Толкова се гордея с нашия град. Трогнат съм от надеждата и вярата, които ми дадохте. Искам да благодаря на всеки един лондончанин за това, че направи възможен днешния ден. Искам да благодаря на всеки един лондончанин, че направи невъзможното възможно.


Садик Хан увери, че ще бъде кмет на всички жители на Лондон, независимо от произхода им. На съгражданите си, той обеща повече работни места с по-добри заплати. Сигурност, по-чист въздух и по-здрав град. Това са някои от приоритетите в програмата на новия лондонски кмет.

По време на предизборната кампания консерваторите обвиниха Садих Хан във връзка с ислямски екстремисти.

Садик Хан: Тези избори не минаха без полемика и аз съм много горд, че Лондон избра днес надеждата пред страха и единството пред разделението


Садик Хан сменя консерватора Борис Джонсън. Той беше кмет на Лондон през последните осем години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха на 5 години затвор двама турски журналисти
Осъдиха на 5 години затвор двама турски журналисти
Българските вина спечелиха 109 медала на световен конкурс
Българските вина спечелиха 109 медала на световен конкурс