Малта за първи път не допусна хуманитарен кораб в свои води. Испанската брегова охрана същевременно намери десетки мигранти, плаващи на няколко лодки.

Малтийските власти отказаха на хуманитарния кораб "Оушън викинг" да навлезе на тяхна територия за презареждане. Първоначално малтийците дали разрешение на кораба да зареди с гориво край острова, без да акостира, но два часа преди уговореното време, достъпът до териториални води бил отказан.

Това е първи случай, в който Малта затваря вратите за хуманитарен кораб. Засега не се посочват причини за решението на Валета. Една от версиите е, че плавателният съд е на неправителствена организация.

Корабът, нает от организациите "SOS Средиземно море" и "Лекари без граници", отплава от Марсилия в неделя с мисия да спасява мигранти в морето. Според хуманитарен координатор той разполага с гориво за още 10 до 12 дни, което ще съкрати времето за издирвания.

69-метровият "Оушън викинг" плава под норвежки флаг.

Междувременно испанската брегова охрана прихвана 161 мигранти, плаващи на четири лодки в Средиземно море. Търсен е и пети плавателен съд. Мигрантите са транспортирани на различни пристанища в южната част на страната.

Корабът на бреговата охрана е акостирал в Малага със 73-ма мигранти, включително жени и деца.

Малта разреши на 40 мигранти да слязат на брега

Малта разреши на 40 мигранти да слязат на брега

Малта е разрешила на 40 мигранти, намиращи се на борда на спасителния кораб на германската неправителствена организация „Морско око“, да слязат на бре...