НОВИНИ

За първи път от десетилетия: Военните духови оркестри свирят заедно на парада

За първи от десетилетия насам военните духови оркестри излизат да свирят заедно по време на парада. Историята показва, че те са неизменна част от сърцето на Българската армия. Военните оркестри са първите професионални формации в нашата страна. За значението на музиката в армията разказват Тихомир Игнатов и оператора Огнян Колчаков.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:26, 06.05.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
Младши сержант Павел Стойчев, Гвардейски представителен духов оркестър: Да си част от най-големият военен оркестър в България, а именно представителния гвардейски оркестър е отговорност, чест и няма въпрос на колебание в нито един момент.
Старши лейтенант Тодор Пенков, диригент на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски: Представителният духов оркестър на сухопътни войски е пряк наследник на оркестъра на школата за запасни офицери град Плевен и оркестъра на четвърти плевенски полк.
Сержант Рашко Цанков: Военните оркестри са носители на онзи дух на българщината още от създаването на българската държава. Те носят идеите и мечтите на нашите деди и ние сме тези продължители, които носим не леката задача да продължим техните традиции.
Майор Михаил Младенов, диригент на Представителния духов оркестър на ВВС: Ние сме музиката на авиацията. Основно силата на военната духова музика е в българските маршовете. В маршовете е описан бойният път на всяка една част, нейните победоносни походи и всички бойни подвизи, които е изпълнила тя на фронта.
Майор Николай Косев, диригент на оркестъра на Националния военен университет „Васил Левски": Ние сме единственият оркестър като фестивален такъв, който включва в себе си две формации. Нашият от Велико Търново и колегите от Стара Загора.
Капитан Цветомир Василев, диригент на военния оркестър на Втора тунджанска механизирана бригада - Стара Загора: Във всеки един марш освен, че има частица от България като мелодия има и някакъв разказ, който е свързан с битка, с успехи. Знаете, че българската армия няма загубено знаме, няма загубена битка.
Капитан Мирослав Трифонов, диригент на Представителния духов оркестър на ВМС: Всички инструменти са важни, но най-важният, както каза колегата, е барабанът, това е ритъмът и сърцето на оркестъра.

Появата на първия военен оркестър предхожда подписването на Търновската конституция и създаването на първото българско правителство. И до днес оркестрите са неизменна част от сърцето на армията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Честит Гергьовден!
Честит Гергьовден!
Президентът Радев, преди да отпътува за Македония: Общата ни история ще надделее
Президентът Радев, преди да отпътува за Македония: Общата ни история ще надделее