НОВИНИ

За първи път ще има възможност детски градини да бъдат средищни и защитени

За първи път ще има възможност детски градини да бъдат средищни и защитени, съобщиха от пресслужбата на Министерството на образованието и науката. Това се предвижда в проекти на постановления на Министерски съвет за определяне на критерии за включване в списъците на средищните и на защитените детски градини и училища.

bnt avatar logo
от БТА
11:00, 11.05.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
За първи път ще има възможност детски градини да бъдат средищни и защитени

Една детска градина се обявява за защитена, когато нейното закриване би довело до това най-малко осем деца в задължителна предучилищна възраст да пътуват на 14 и повече километра извън населеното място, в което живеят или ако поне на пет деца се налага да пътуват не по-малко от 20 километра до най-близката друга градина или училище, което организира предучилищно обучение. Защитените детски градини ще получават допълнително финансиране от 21 000 лева за градина в планински район и 19 000 лева за останалите.

Най-малко четири деца в задължителна предучилищна възраст от друго населено място трябва да се обучават в детска градина, за да бъде тя обявена за средищна. Условието е в селищата, откъдето са децата, да няма градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование. Също така градината трябва да е на най-малко разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Условието се въвежда, защото в планинските райони често пъти по-краткият път е без асфалт, а в интерес на децата е да пътуват при безопасни условия до градината или училището.

Критериите за обявяване на защитено училище са различни за различните степени на образование. Училище, което обучава от първи до седми клас, става защитено в случай, че ако бъде закрито или преобразувано, поне 10 деца ще трябва да пътуват на 20 и повече километра до най-близкото училище. От осми до десети клас училището влиза в списъка, ако най-малко 15 ученици ще пътуват на повече от 30 километра. Допълнителната субсидия за тези училища е 32 000 лева за планински район и 29 000 лева за останалите.

Най-малко 10 пътуващи ученици в задължителна училищна възраст от други населени места трябва да има в училище, което кандидатства за статут на средищно.

За пътуващите деца и ученици се осигурява безплатен транспорт, като задължително се определят придружители на децата и на учениците от 1 до 4 клас по време на пътуването до средищното училище или до средищната детска градина.

Сега в страната има 765 средищни и 142 защитени училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Би могло да се направи много още за бизнеса по плана Юнкер
Бойко Борисов: Би могло да се направи много още за бизнеса по плана "Юнкер"
Веселин Марешки даде доброволно имунитета си
Веселин Марешки даде доброволно имунитета си